Preţuri mai mici pentru benzină şi motorină

benzinarie

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit următoarele preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 10-23 august: pentru benzina cu cifra octanică 95 – 15 lei şi 21 de bani, iar pentru motorină – 12 lei şi 88 de bani, transmite jurnal.md.

Plafonul a fost stabilit în conformitate cu prevederile noii metodologii de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele petroliere şi vor fi valabile 14 zile calendaristice. Preţul plafon pentru benzină a scăzut faţă de cel precedent cu 31 de bani, pentru motorină – cu 66 de bani.

Astfel, de mâine, operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.