Preţuri europene la gaz

SCUMPIRI // Chiar dacă locuitorii R. Moldova îşi doresc un tarif mai redus la gazele naturale, majorarea acestuia este inevitabilă. Rămâne de stabilit cu cât. Lucru pe care urmează să-l facă Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică.

În ultima zi a anului 2010, SA „Moldovagaz” a prezentat o cerere către Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) prin care solicită majorarea cu 13 la sută a tarifului la livrarea gazelor către consumatorul final.

„Vom analiza care din cheltuielile incluse de „Moldovagaz” în solicitarea sa de majorare a tarifelor sunt argumentate şi care nu. Ei uneori mai includ şi nişte chestii pe care noi trebuie să le depistăm şi să le excludem”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău Victor Parlicov, director ANRE.

Un pic, un pic mai ieftin

SA „Moldovagaz” îşi motivează solicitarea de majorare a tarifelor prin creşterea preţului mediu de procurare a gazelor naturale cu 11,7%, începând cu 1 ianuarie 2011, şi respectarea angajamentelor pe care şi le-a asumat când, în 2007, a semnat cu SAD „Gazprom” Contractul de tranzitare a gazelor naturale ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova şi Acordul adiţional la Contractul pe termen lung cu privire la condiţiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada 2007-2011.

Directorul ANRE, Victor Parlicov, ne-a asigurat că tariful solicitat de Moldovagaz, de 289,93 de dolari pentru o mie metri cubi de gaz natural, ar putea fi micşorat.

„Un pic, un pic, un pic se va mai reduce”, a spus Parlicov. ANRE încă nu a verificat materialele şi calculele prezentate de SA „Moldovagaz”, dar ne va ţine la curent cu toate etapele aferente procesului de ajustare a tarifelor la gazele naturale.

Ce anume negociem?

Cât priveşte Acordul semnat dintre SA „Moldovagaz” şi SAD „Gazprom”, care pe an ce trece goleşte tot mai mult buzunarele consumatorilor finali spre care este livrat gazul din Rusia, prevederile lui nu pot fi revizuite. „E prea târziu. Toată lumea spunea că se duceau în fiecare an în Rusia şi negociau nu ştiu ce acolo, ba Greceanîi, ba Dodon, ba Tarlev, ba nu ştiu cine, şi nu s-au mai făcut devieri de la formula prevăzută în contract. În opinia mea, ei negociau acolo altceva”, a menţionat directorul ANRE.

Potrivit SA “Moldovagaz”, în cadrul tratativelor purtate cu SAD „Gazprom” pe marginea tranzitării gazelor naturale în ţările europene s-a reuşit majorarea tarifului pentru transportarea tranzitară a 1000 m3 de gaze pentru fiecare 100 km distanţă până la 3,0 dolari SUA, în comparaţie cu cel în vigoare în decurs de 14 ani în mărime de 2,5 dolari SUA. Ca rezultat, SA “Moldovagaz” va obţine un beneficiu în valoare de mai mult de 8,6 mil. dolari SUA, ceea ce va îmbunătăţi situaţia financiară a Societăţii şi, respectiv, situaţia ce ţine de achitările cu SAD “Gazprom” pentru gazele naturale livrate.

În prezent, toţi locuitorii RM stau cu sufletul la gură în aşteptarea rezultatelor ANRE în privinţa ajustării tarifelor la gazele naturale. Scumpirea gazului ar putea să declanşeze un val de majorări de tarife – lumină, energie termică etc.

Pornim gazul şi stingem lumina

Odată cu majorarea tarifelor la gazele naturale, în 2011 s-ar putea să plătim mai mult şi pentru căldură şi pentru energie electrică. Societatea pe Acţiuni „Termocom” şi „Union Fenosa” aşteaptă aprobarea creşterii tarifelor la gaze, după care ar putea mări şi plata la electricitate şi agentul termic. Deocamdată nu se ştie care vor fi tarifele.

Gazul lichefiat, pe urmele celui natural

Cu cât va fi majorat tariful la gazele naturale încă nu este stabilit, pe când scumpirea la gazul lichefiat s-a produs deja. Staţiile PECO din ţară au afişat noile preţuri la gazul lichefiat. Astfel, un litru de gaz costă acum cu aproximativ 50 de bani mai mult. Şoferii sunt alarmaţi că nu vor face faţă noilor scumpiri. Reprezentanţii staţiilor PECO spun că au fost nevoiţi să majoreze preţurile deoarece a crescut tariful de import. Un litru de gaz costă 8 lei şi 30 de bani.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a cerut SA „Termocom” să menţină tariful la gigacalorie, chiar dacă ANRE va aproba majorarea tarifului la gazul natural solicitat de SA „Moldovagaz”.

Sorin Hadârcă, economist:

Există o singură cale economică raţională pentru a nu majora tarifele la gaz: subvenţiile care vin direct din partea statului. Preţul este cel care este. Statul a ales foarte clar cum să facă aceste subvenţii. Este ajutorul social care se acordă în funcţie de nivelul veniturilor. Statul nu va subvenţiona pe cel bogat, ci pe cel cu adevărat nevoiaş.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.