Preţul paşaportului britanic a explodat pe piaţa neagră

pasaport

O anchetă recentă realizată în Marea Britanie arată intensificarea furturilor de paşapoarte. În timp ce inima englezilor balansează în ce priveşte maniera de a părăsi piaţa unică europeană, unii profită de acest pentru a creşte licitaţiile. Este vorba de paşapoartele engleze pe piaţa neagră, scrie lefigaro.fr.

Acest fapt a fost confirmat de o anchetă realizată de două companii de asigurare engleze, Esure et Opinium, bazată pe cifrele Biroului de paşapoarte şi ale Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii.

Celebrul livret roşu se vinde actualmente la un preţ de 2700 £ (3000 €), cu o creştere de 6% în raport cu 23 iunie.

Anul 2015 a fost marcat de o recrudescenţă de 23% a furturilor de paşapoarte în raport cu 2014 (350.000 pe an). Însă primele cifre din 2016 sunt cu totul îngrijorătoare: în august, 270.000 de paşapoarte au fost deja furate.

Stefan Fafinski de la Universitatea din Oxford, specialist în cybercriminalitate, a fost însărcinat să ancheteze traficul de paşapoarte britanice pe piaţa neagră. Cifrele sunt fără echivoc: celebrul livret roşu se vinde actualmente la un preţ de 2700 £ (3000 €), cu o creştere de 6% în raport cu 23 iunie. Cercetătorul merge mai departe, spunând că valoarea acestuia ar putea creşte cu 20% în cazul unei rupturi cu piaţa unică.