Preţul gazului ar putea creşte cu 24%

MAJORARE // Republica Moldova ar trebui să folosească toate resursele diplomatice pentru a stopa creşterea tarifului la gaze

În cazul în care ANRE va accepta solicitarea Moldovagaz, preţul la tariful de gaz va fi de 5703 lei pentru o mie de metri cubi. Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor dau vina pe Agenţie pentru situaţia creată. Unii analişti economici susţin că ar trebui să se discute direct cu furnizorul rus şi să se solicite o reducere, cum au făcut Ţările Baltice. Alţii însă cred că Republica Moldova ar trebui să se îndrepte spre Uniunea Europeană pentru a-şi asigura securitatea energetică.

Marina LIŢA

Gazul s-ar putea scumpi mai mult decât s-a anunţat. La începutul acestei săptămâni, Moldovagaz a solicitat o majorare cu 21,2%, însă noul tarif ar putea ajunge şi la 24 la sută.

5703 lei pentru mia de metri cubi

Aleksandr Gusev, preşedintele Moldovagaz, a comunicat în cadrul şedinţei de miercuri a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că noile preţuri vor fi menţinute până în martie 2012, după care va urma o nouă scumpire. ANRE nu a fost de acord cu această solicitare, insistând ca noile preţuri să fie menţinute până la finele anului curent, însă Moldovagaz a cerut o majorare de 24%. În context, Victor Parlicov, directorul general al ANRE, a specificat că este posibil ca tariful să crească peste 21%. „Tariful trebuie să permită importatorului să se achite la finele anului cu furnizorul, Gazprom. Din start, am anunţat că majorarea va fi mai mare”, afirmă Parlicov.

Astfel, Moldovagaz a cerut stabilirea unui nou tarif mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali la preţul de 5572 de lei pentru o mie de metri cubi faţă de tariful în vigoare de 4599 de lei. Dacă se va decide ca majorarea să fie de 24 la sută pentru mia de metri cubi, ar trebui să achităm aproape 5703 lei.

„ANRE e vinovată”

Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor dau vina pe ANRE pentru situaţia creată. „Agenţia trebuia să majoreze treptat tarifele, având în vedere că şi ele nu au fost majorate deodată cu 20%”, comunică Nicolae Mogoreanu, preşedinte al Asociaţiei consumatorilor de energie.

Pe de altă parte, Visarion Ceşuev, expert economic, este de părere că aceste negocieri între ANRE şi Moldovagaz sunt neproductive şi că Agenţia ar trebui să negocieze direct cu Gazprom-ul. „Letonia şi Estonia au reuşit să obţină o reducere de 15% la achiziţia de gaze naturale, iar Republica Moldova nu reuşeşte”, se arată indignat Ceşuev.

Ministerul Economiei susţine că aceasta este una din condiţiile înaintate în timpul negocierilor care au loc. „În cazul semnării contractului cu furnizorul de gaze, vom solicita şi noi o reducere”, a comunicat pentru „Europa Liberă”, Ilarion Popa, viceministru al Economiei şi negociatorul-şef al Guvernului cu Gazprom.

Vor creşte tarifele la căldură şi energia electrică

Unii analişti economici spun că metodologia de calcul a preţurilor la Moldovagaz diferă de cea folosită de ANRE. „Compania importatoare de gaz ia în calcul necesităţile pe care le are, banii pe care îi cheltuie la întreţinerea gazoductului, fluctuaţiile valutare”, a declarat pentru JURNAL Alexandru Oprunenco, director de programe în cadrul Expert-Grup.

Potrivit analistului, ca urmare a acestor majorări, vor creşte preţurile şi la alte servicii. „Mai mult ca sigur, Termocom va cere majorarea preţului la energia termică. S-ar putea modifica preţul la energia electrică produsă de CET-uri”, a comunicat Oprunenco.

Expertul mai menţionează două metode care ar ajuta la stoparea creşterii preţului la gaz. „Prima ar fi să facem cedări geopolitice Federaţiei Ruse, Ucraina să obţină un preţ redus din partea Gazprom. O altă metodă ar fi diversificarea resurselor energetice. Adică să utilizăm mai multă energie electrică sau energie regenerabilă”, opinează analistul.

„Trebuie să ne reorientăm spre Vest”

Alexandru Fala, economist în cadrul Institutului pentru Dezvoltare de Iniţiative Democratice „Viitorul” (IDIS Viitorul), susţine că majorarea este cauzată de motive obiective. „Dar nu ştiu dacă ar trebui să aibă loc într-o măsură atât de mare. Preţul de import este legat de preţul de petrol şi era de aşteptat să avem această majorare. Până la urmă, tariful la gaz depinde de negocierile care vor avea loc între ANRE şi Moldovagaz”, susţine Fala.

Potrivit economistului, Republica Moldova ar trebui să folosească toate resursele diplomatice pentru a stopa creşterea tarifului la gaze. „Una din aceste modalităţi ar fi conectarea la resursele româneşti. România are mai multe posibilităţi de a-şi asigura resursele energetice, dat fiind faptul că este o ţară din spaţiul Uniunii Europene. România foloseşte 70% din resursele interne, restul sunt importate din Rusia. Cu toate acestea, rezervele vor ajunge pentru 10–15 ani”, spune expertul.

Referindu-se la reducerea de 15 la sută obţinută de Letonia şi Estonia, acesta afirmă că s-a datorat susţinerii Uniunii Europene. „Şi Republica Moldova ar trebui să se reorienteze spre Vest”, a conchis Fala.

Până la realizarea acestui deziderat însă, ANRE şi Moldovagaz vor avea o nouă şedinţă săptămâna viitoare în cadrul căreia vor negocia majorarea preţului la gazele naturale.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)