Pretexte

photo.phpE o practică obișnuită declararea fiecărui an ca fiind dedicat unei personalității sau unui fapt marcant pentru istoria unui stat. Uneori, a urmări retrospectiv potrivirea dintre numele dat anului și felul cum au stat lucrurile pe parcursul acestuia poate deveni un exercițiu nelipsit de o semnificaţie anume, făcându-ne atenți la potrivirea sau nepotrivirea dintre numire și făptuire.

Bunăoară, în Ucraina, anul 2014 a fost declarat, printr-un decret prezidențial emis în iunie 2013, an al participanților la conflictele armate din afara teritoriului ucrainean. În schimb, desfășurarea concretă a evenimentelor i-a făcut pe ucraineni să trăiască anul 2014 ca pe unul al luptelor interne, marcat de război civil și pierderi teritoriale.

Dacă Ucraina ne oferă un exemplu dramatic al nepotrivirii, Rusia pare să ilustreze cazul opus al potrivirii dintre numele dat anului și felul lui de a fi. Astfel, anul 2014 în Rusia a fost declarat an al culturii. Prin cele întreprinse pe parcursul acestui an, prin felul în care a înțeles să-și formuleze relațiile față de statele și popoarele din preajma sa, Rusia, parcă cu tot dinadinsul, a încercat să ne amintească faptul că noţiunea „cultură” are aceeaşi proveniență semantică ca și cuvântul „colonizare”.

Alexandru Lupuşor