Pretexte

lupusorOdată, întâlnindu-l pe Heidegger în tren, directorul teatrului din Freiburg a încercat să lege cu acesta o discuție despre literatură și reprezentările teatrale montate în acea perioadă. Însă a eșuat, deoarece filosoful se afla sub impactul unui meci de fotbal, preferând să vorbească mai curând despre acesta. Alte mărturii ni-l prezintă pe Heidegger ca mergând la vecini pentru a vedea la televizor meciurile campionatului european sau mondial de fotbal, acestea fiind poate unicele momente în care își permitea un compromis în raport cu aversiunea pe care o avea față de tehnică. Tot Heidegger nu rata nicio ocazie de a-și exprima admirația față de jocul de libero al lui Franz Beckenbauer, îndreptățindu-i pe unii interpreți să găsească apropieri între poziția fotbalistică de libero și filosofia existențială a lui Heidegger.

Poate nu este deloc întâmplător că cel mai mare gânditor al contingenței existenței noastre, al disputei dintre ființă și neant, a fost atât de pasionat de fotbal, văzând chiar în acesta concretizarea propriei sale filosofii.

Se prea poate ca în fața unui blam primit din partea istoriei, anume fotbalul să fi fost acela care i-ar fi permis lui Heidegger să-și spună: „Da, totuși am avut dreptate!”

Alexandru Lupușor

 

The following two tabs change content below.