Pretexte

271654_4550909501081_466276500_oPare să fi devenit obișnuit faptul că politicienii noștri se văd blocați în a decide „principiile” statutare ale unei eventuale coaliţii. Ei oferă acest fapt, în declarațiile lor, ca justificare pentru întârzierea cu care avansează aceste negocieri. Chiar dacă acum expresia „principii și valori” nu are prezența discursivă pe care o avea acum patru ani, politicienii reușind să-i confere un uz peiorativ, nu putem evita felul în care aceiași politicieni ambalează substanța actualelor negocieri sub forma activității de elaborare a principiilor.

În acest context, poate ar merita să ne amintim de latini care aveau un cuvânt special pentru a numi facultatea de elaborare a principiilor. Acesta era cuvântul ratio. Astfel, latinii ne-ar spune că de întârzierea cu care ne elaborăm principiile ar fi responsabil acest ratio, termen din care provine și cuvântul nostru „rațiune”.

Dacă e să-i amintim și pe moderni, cei care încercau să facă înțeleasă „rațiunea” ca bunul-simț, atunci apelul politicienilor noștri la dificultatea cu care își determină principiile nu mai poate servi drept scuză, ci, mai curând, o recunoaștere inconștientă a unei serioase carențe pe care o au aceștia.

Alexandru Lupuşor