Pretexte

271654_4550909501081_466276500_o

Predominanța negativității asupra pozitivității constatată de ceva timp de către neuropsihologi ca fiind o caracteristică a condiției noastre umane pare să primească confirmare și din partea lingviștilor. Astfel, un studiu al limbilor ne descoperă faptul că în toate limbile pe care le vorbim cuvintele care exprimă emoții sau stări negative surclasează numeric cuvintele care redau pozitivitatea trăirilor noastre.

Totuși, studiul găsește și o excepție. Aceasta e limba olandeză, singura, conform cercetării date, în care raportul dintre cuvintele negative și cele pozitive este inversat. Concluziile cercetării mi-au amintit involuntar de Iosif Brodski, care îi considera pe olandezi ca fiind cel mai bun popor din această lume. Din câte se poate vedea, deloc gratuit.

Toate astea ne pot face să bănuim o anumită intimitate între pozitivitatea trăirilor și trăirea efectivă a libertății, devreme ce Olanda a fost și rămâne să fie țara aflată în avanpostul edificării societății umane pe temeiul realizării concrete, social și politic, a ideii de libertate. S-ar putea ca exemplul Olandei și a limbii olandeze, interpretat pe baza acestor date, să ne servească pentru deprinderea faptului că asigurarea deplină a libertăților umane, ca exigență a bunei conviețuiri, este strict corelată cu diminuarea negativităților ce ne cuprind firea sedimentându-se în conștiința și limbajul nostru.

Alexandru Lupuşor