Pretenţiile pretenţioase ale lui Filat // Observator

Vlad Filat emite uneori declaraţii care par nemotivate, menite să blocheze ieşirea din criza politică. Una din ele a fost cea cu neacceptarea oricărei decizii a Curţii Constituţionale, ci doar a celei care, din punctul lui de vedere, este morală. El sugera astfel că asupra CC se fac presiuni, influenţând el însuşi judecătorii CC prin declaraţiile sale repetate. Săptămâna trecută, nitam-nisam, el „a dat asigurări că nu va accepta soluționarea crizei politice prin cumpărări de voturi”. „Astfel de metode se practică la noi chiar de către reprezentanţii unui partid din alianţă. Practica de a oferi bani pentru ca cineva să părăsească un partid sau altul este una murdară, care trebuie să dispară din peisajul politic odată cu cei care practică astfel de metode”, a declarat liderul PLDM pentru Moldpres.

PLDM a fost părăsit de Vitalie Nagacevschi, Călin Vieru, Alexandru Tănase şi Mihai Godea. Că ei au fost plătiţi pentru aceasta de un partid al Alianţei mai trebuie demonstrat. Doar în cazul lui Nagacevschi şi Mihai Godea putem suspecta o anumită relaţie financiară cu PD, prin intermediul lui Plahotniuc. Faptul că şi ceilalţi exagerează în critica PLDM-ului şi a lui Filat nu ne dă dreptul să spunem că o fac din interes material. Şi Filat a fost învinuit cândva că i-a plătit pe unii transfugi. Acum ar trebui să credem acelor declaraţii?

Este important, cum spune dl Filat, să jucăm corect, să creăm, prin exemplul nostru, o relaţie corectă cu lumea. Prin astfel de declaraţii nu se rezolvă nimic, ci doar se înveninează şi mai mult atmosfera, se creează un climat ostil, agresiv.

Pe de altă parte, deputaţii comunişti pot fi cumpăraţi nu cu bani, ci cu anumite oferte perfect legale, cu invitarea la guvernare. Un deputat se află în serviciul alegătorilor. De ce nu admite dl Filat că unii deputaţi comunişti pot la modul sincer să nu fie de acord cu declanşarea alegerilor anticipate şi să dorească să participe la alegerea preşedintelui RM pentru a le evita? Să-i ignorăm, considerându-i corupţi şi pe ei?

Dacă e aşa, dl Filat are o problemă pe care vrea să o rezolve din contul nostru. El doreşte să impună o soluţie de ieşire din criză care i-ar conveni doar lui personal. Ceea ce iarăşi nu este corect.

Mai cu seamă după ce comuniştii au condiţionat dialogul privind alegerea preşedintelui, un asemenea gest pretenţios trezeşte dubii. Fiindcă veni vorba, altădată, dl Filat părea convins că PCRM abia aşteaptă invitaţia la masa negocierilor. De aceea, pierderea glasului în situaţia de azi seamănă a derută. (N.N.)

The following two tabs change content below.