Preşedinţia cu faţă umană

ANIVERSARE // Gafele şi realizările preşedintelui interimar

S-a împlinit un an de când speakerul Mihai Ghimpu exercită şi funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova. Colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană au păreri împărţite în ceea ce priveşte prestaţia lui Mihai Ghimpu în această funcţie. Totuşi unii recunosc că Mihai Ghimpu este primul care a umanizat noţiunea de preşedinte al Republicii Moldova.

Ion Hadârcă, deputat PL, e de părere că Mihai Ghimpu, având pregătire suficientă, s-a descurcat destul de bine în această funcţie. Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al PD, susţine însă contrariul. Potrivit lui, în calitatea sa de preşedinte interimar, Ghimpu s-ar fi gândit mai mult la interesele partidului în fruntea căruia se află şi deseori ar fi luat o decizie fără a se consulta cu ceilalţi membri ai AIE. Astfel, ar fi creat tensiuni care ar fi dus la un dezechilibru între membrii Alianţei.

Liderul comunist Vladimir Voronin l-a acuzat pe Ghimpu că şi-ar fi prelungit forţat interimatul şi, din această cauză, noi, poporul, „o ducem rău”. La rândul său, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat presei că, în condiţiile în care s-a aflat Mihai Ghimpu, ţinând cont de presiunile exercitate asupra activităţii parlamentare şi anume boicotul PCRM care a durat mai bine de jumătate de an, Ghimpu a făcut faţă situaţiei.

Între atitudinea ostilă a Rusiei şi vechile structuri corporatist-mafiote

„Atunci când vorbim de succesele şi insuccesele preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, acestea trebuie analizate în contextul activităţii Alianţei pentru Integrare Europeană, aceste succese sunt şi ale AIE şi invers”, a declarat, preşedintele Asociaţiei pentru politică externă, Vasile Nedelciuc.

Potrivit analistului politic, Mihai Ghimpu a moştenit de la vechiul regim o situaţie complicată în plan intern şi extern. „Rusia are o atitudine ostilă faţă de Republica Moldova, iniţial statul fiind izolat în plan internaţional. Preşedintele este în situaţia când trebuie să medieze activitatea Parlamentului care are o majoritate cu doctrine şi opţiuni politice diferite şi doar o poziţie de beton – cea a comuniştilor. Aceştia din urmă au rădăcini în structurile puterii şi susţinători fervenţi în mass-media şi justiţie.

Preşedintele trebuie să colaboreze şi cu Guvernul, un Guvern competent, dar care a moştenit o situaţie catastrofală şi care este sabotat continuu de vechile structuri corporatist-mafiote cu încrengături în instituţiile statului, justiţie şi mediul de afaceri. Preşedintele mai trebuie să conlucreze cu sistemul justiţiar, care nu este reformat până la capăt, are legături evidente cu clanurile politice şi economice. El trebuie să conlucreze şi cu mass-media, încă în formare, parţial tributară vechii puteri şi ostilă regândirii rolului şi locului Republicii Moldova în context european şi internaţional. Nu este uşor să fii preşedinte în aceste condiţii”, a punctat Nedelciuc.

Datele despre impozitele achitate de milionari

„Cred că preşedintele interimar Mihai Ghimpu, chiar dacă nu are vile de lux la Condriţa şi Holercani şi nu face atât de multe guleaiuri la Cricova şi Mileştii Mici, a încercat, cel puţin, în pauzele dintre confruntările zilnice din Parlament să clarifice ce se întâmplă cu acest stat şi a reuşit câte ceva”, a mai spus analistul.

Acesta mai e de părerea că Mihai Ghimpu a umanizat pentru prima oară noţiunea de Preşedinte. „Există mai multă moralitate şi mai puţină ticăloşenie, au încetat amestecurile consilierilor preşedintelui în activitatea ministerelor şi organelor de drept. A demonstrat că un preşedinte al Republicii Moldova nu trebuie neapărat să fie foarte şmecher şi descurcăreţ. Acesta trebuie să-şi iubească ţara, să pună preţ mai întâi pe cinste şi să aibă relaţii normale cu colegii”, a declarat Nedelciuc.

Printre neajunsurile în activitatea desfăşurată de preşedintele interimar, au fost enumerate gafele din relaţiile cu Federaţia Rusă şi că până în prezent nu au fost duse la bun sfârşit dosarele din 5-7 aprilie. „Recomand preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, în calitatea sa de şef al Consiliului Superior de Securitate, să solicite să examineze cazurile cele mai cunoscute de contrabandă şi privatizare frauduloasă. Să solicite de la organele fiscale datele despre impozitele achitate de aşa-zişii milionari, să vadă ce au importat şi exportat aceştia în ultimii ani şi să verse puţină lumină peste aceste cazuri”, a mai spus analistul politic.
Mihai Ghimpu va exercita atribuţiile preşedintelui interimar până în momentul în care viitorul Parlament va alege un nou şef de stat.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu