Preşedintele văzut de apropiaţi // NEOFICIAL

„La o nuntă, Margareta i-a prins buchetul şi i-a furat inima. Peste un an, badea a spus că se însoară”

„Colea Timofti mi-a fost elev. Iar mă iau emoţiile, nu mă lasă de când am aflat că e candidat la preşedinţie. Am nevoie de medicamente. Am aşteptat cu nerăbdare alegerea, dar bodaproste că au fost doar patru zile”, aud la celălalt capăt al firului vocea tremurândă a Ecaterinei Geru, prima învăţătoare a preşedintelui.

Marina LIŢA

„A venit la şcoală cu cei şapte ani de acasă. Era un elev de mijloc, dar ascultător, niciodată nu i-am spus să stea cuminte în bancă. Nu-i plăceau toate disciplinele, mai mult matematica, istoria, ştiinţele naturii”, povesteşte Geru.

Prima telegramă de la prima învăţătoare

Femeia spune că i-a trimis o telegramă noului preşedinte. «I-am scris: „Preşedintelui Moldovei, Nicolae Timofti. Victoria ta m-a adus până la lacrimi. Mari succese în drumul tău. Tu vei fi cel mai bun preşedinte. Sănătate familiei tale. Prima ta învăţătoare, Ecaterina Geru.»

Faptul că preşedintelui moldovean îi plăcea istoria şi matematica a fost confirmat şi de sora sa, Liuba Postolachi, angajată a Red Nord Floreşti. „Ca să-şi ajute familia, în clasa a opta, a trecut la şcoala serală. Ziua lucra ca lăcătuş la Baza de transport auto nr. 14 din Floreşti”, îşi aminteşte Postolachi.

Construia avioane

Fratele ei mai mare a lucrat şi în cadrul Judecătoriei din localitate. „I-au propus să plece să înveţe dreptul la Chişinău. Şi-a luat câteva haine şi a plecat în capitală, a susţinut examenele şi a intrat. A venit acasă şi a anunţat-o pe mama că e student la drept. În acea perioadă, o altă soră învăţa la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi. A fost tare greu. Tata era drumar şi-l mutau dintr-o localitate în alta. Mama câştiga şi ea un ban cu sapa în mână pe deal”, spune femeia.

Actualului preşedinte îi plăcea să construiască avioane. „Le făcea din tot ce găsea prin gospodărie. Uneori, mama îl găsea lângă lemne meşterind aparate de zbor. Se uita la ea cu o privire nevinovată şi îi spunea că acest avion îl va ajuta să zboare departe.”

Două surori

„Mama ţinea multe păsări pe lângă casă. Toate hainele noastre erau cusute de ea pentru că, pe lângă faptul că ţinea o gospodărie mare, era şi o cusătoreasă desăvârşită”, spune cu oarecare mândrie în voce femeia.

„Colea ne-a ajutat pe toţi. Două surori au terminat pedagogia, una dintre ele încă mai este învăţătoare de clasele primare la Edineţ. Un frate lucrează împreună cu mine la Red Nord. De 8 martie, a fost la Floreşti, m-a felicitat pe mine şi pe mama. De fiecare dată când are ocazia, vine, nu uită de noi.”

„E interesant cum Nicolae şi-a cunoscut soţia. Era la nunta mea. Deşi sunt mai mică, i-am luat-o înainte. El venise din armată. Era îmbrăcat în costum nou. Cumnata mea i-a spus Margaretei să-i coase fratelui meu un buchet, dar să ia seama să nu-i coase şi inima. Ei, Margareta nu a ascultat-o şi peste un an a venit badea acasă şi ne-a spus că se însoară.”

„Am plâns toată ziua de emoţie”

În ziua alegerilor, a urmărit cu inima la gură ştirile. „Am plâns toată ziua de emoţie, ascultam un post de radio, sunau oameni din Ciutuleşti, satul unde s-a născut, şi îl felicitau”, spune femeia cu vocea tremurândă.

Din păcate, mama nu se poate bucura. „Are peste 80 de ani, deja începe să uite. Fratele meu, Tudor, i-a spus că Nicolae a fost ales preşedinte, la care ea l-a întrebat ce e asta. Tudor i-a spus că este domnitorul Moldovei, a zâmbit şi s-a închis în sine.”

Sora preşedintelui spune că aşteaptă Paştele. „Cred că se va uni toată familia că vine şi sora mea din Canada. A plecat la fiica sa să îngrijească de nepot. Vom vedea dacă va avea timp Colea, sper să ne adunăm cu toţii la o masă”, afirmă Liuba Postolachi.

Toţi băieţii erau îndrăgostiţi de Margareta

Foştii colegi de clasă au doar cuvinte de bine pentru Margareta Timofti. „Atunci când am cunoscut-o, nu era prima doamnă, era cea mai frumoasă fată din clasă”, spune Valeriu Lisnic, fostul coleg de bancă al soţiei preşedintelui. Spune că Margareta era o elevă exemplară: „Participa la toate competiţiile sportive, îi plăceau toate disciplinele şi dansa frumos. Purta două cosiţe, iar noi, băieţii, ne topeam după ea”, spune bărbatul. Evită să spună dacă a tras-o de cosiţe pe soţia şefului statului.

Şi Serghei Perciun, un alt coleg, îşi aminteşte de ea ca de o fată frumoasă şi fină. „Din păcate, în clasa a opta, tatăl ei a decedat din cauza unei boli, iar mama a rămas cu două fete, Margareta mai are o soră, Valentina. A avut o tinereţe grea. Pe vremea aceea, mama era cusătoreasă, astfel şi-a crescut cele două fete. Toţi băieţii se topeau după ea. L-a ales pe Nicolae Timofti, nu se uita la noi”, glumeşte bărbatul.

La furat mere

Cu toate cuvintele frumoase, fostul coleg de clasă al soţiei şefului statului recunoaşte că aceasta a făcut şi unele şotii. „Locuiau aproape de livadă, se duceau cu mai mulţi copii din mahala la furat mere. Veneau a doua zi la şcoală şi povesteau cum fugeau de paznic ce rămânea cu buza umflată că nu a reuşit să-i prindă.”

Spune că, în calitate de soţie a preşedintelui, Margareta Timofti trebuie să aibă răbdare şi să-l susţină în toate. „Cred că Nicolae Timofti va fi un şef de stat bun. E o persoană apartinică, ţine la ideile adevărate, româneşti, şi nu a fost implicat în afaceri murdare”, conchide acesta.

Om simplu

Nicolae Timofti, în calitate de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, era văzut deseori la cantina instituţiei pentru care lucra de pe strada Mihail Kogălniceanu. „Venea aproape în fiecare zi”, ne spune o bucătăreasă în timp ce toarnă borşul în farfurie. „Mânca ce mănâncau toţi oamenii. Însă nu comanda niciodată supe. Cred că-i plăceau mai mult cele făcute de soţia sa. E un om simplu, nu făcea niciodată probleme, din contra, ne mulţumea după ce lua masa”.

„Dacă nu se implică politicul, oamenii trăiesc în înţelegere”

„Părinţii mei sunt din raionul Cantemir. Au ajuns în Ciutuleşti, raionul Floreşti, după deportarea buneilor mei. Acolo m-am născut eu şi sora mai mare. Fratele şi două surori gemene s-au născut la Prodăneşti, un sat ucrainean. Am avut vecini foarte buni. Dacă nu se implică politicul, oamenii trăiesc în înţelegere. Sunt convins că aşa trebuie să procedăm, altă cale nu văd. Conflictele nu duc la bine, sunt un om împăciuitor, sper că o să reuşim împreună”, a spus Nicolae Timofti în cadrul unui interviu pentru Radio Chişinău.

Preşedintele RM are nevoie de un consultant de imagine

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, este cunoscut ca om simplu. Aşa îl caracterizează toate persoanele care l-au cunoscut. Stiliştii sunt de părerea că nu are un stil. „Are nevoie de consultanţi de imagine care i-ar crea un stil al său, un stil ce ar corespunde cu statutul de preşedinte de stat”, a declarat pentru JURNAL Dana Lucoveţchi, stilist vestimentar.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)