Preşedintele Timofti a respins candidatura lui Plahotniuc la funcţia de prim-ministru

plahotniuc-timofti

Candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti. „Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale la funcţia de prim-ministru”, se anunţă într-un comunicat de ultimă oră de la Preşedinţie, transmite jurnal.md.

„Făcând uz de dreptul său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de prim-ministru, şeful statului informează majoritatea parlamentară şi opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura dlui Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Preşedintele Timofti îşi întemeiază decizia pe prevederi ale Constituţiei R. Moldova şi pe hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat la 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

În opinia expertului în drept constituţional, Alexandru Arseni, decizia şefului statului este una corectă, „deoarece nu poate fi o persoană ca Plahotniuc premier”. „Preşedintele Timofti urmează să desemneze prin decret o altă candidatură. În cazul în care aceasta nu va fi susţinută de parlament, legislativul va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri anticipate”, a menţionat Arseni pentru jc.md.

Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că dl Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru, având în vedere şi faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial la 22.02.2013, dlui Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzaţii de implicare în activităţi ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului şi a Republicii Moldova”, se spune în declaraţia emisă de instituţia prezidenţială.

În consecinţă, preşedintele Nicolae Timofti a propus majorităţii parlamentare identificarea unui alt candidat la funcţia de prim-ministru, care să se încadreze în criteriile de integritate enunţate. Aceştia trebuie să prezinte noul candidat până mâine, la ora 12:00.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)