Preşedintele pacoste

Dodon recurge la acţiuni care ar putea duce la destabilizarea securităţii naţionale a RM

Şeful statului, Igor Dodon, a emis un decret de retragere a proiectului Strategiei securităţii naţionale şi a Planului de acţiuni care prevedea implementarea acesteia în perioada 2017 – 2020. Documentul a fost definitivat la finele anului trecut şi, pe lângă experţi naţionali de la MAI, MA, SIS, au fost solicitaţi experţi din Germania, statele baltice şi alte ţări. Autorii proiectului susţin că au fost făcute expertize ale proiectului în plan european şi se arată nedumeriţi de decizia lui Igor Dodon, care susţine că documentul ar fi inactual.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, afirmă că este o mare tâmpenie să crezi că, din decembrie 2016 până în prezent, s-a schimbat mediul internaţional de securitate. „În afară de pacostea care a căzut peste RM prin alegerea lui Dodon nu s-a schimbat nimic. Donbasul este tot acolo, Transnistria – la fel. Scopul lui Dodon este de fapt stoparea colaborării cu NATO şi partenerii strategici, România şi SUA şi, totodată, subordonarea securităţii R. Moldova intereselor Federaţiei Ruse. Retragerea strategiei va amâna sprijinul pentru reforma şi întărirea capacităţii de apărare preconizată în acordul DCBI (Defence Capacity Building Initiative – Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare) semnat cu NATO.” Potrivit fostului ministru, dacă Dodon îşi va aplica planul, RM ar putea deveni noua problemă de securitate la frontiera UE şi NATO şi în acelaşi timp ar putea deveni o problema majoră şi pentru Ucraina.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov, consideră că, prin acţiunile sale, Dodon atentează la securitatea naţională a RM. Acesta aminteşte că Dodon a interzis participarea militarilor la exerciţiile organizate de partenerii noştri din NATO şi UE, fapt care contribuie la slăbirea capacității de pregătire a militarilor. „Constituţia stabileşte că şeful statului trebuie să garanteze securitatea, nu să o slăbească. Nu este o surpriză că aceste acţiuni coincid cu punctele de vedere ale Moscovei şi nu coincid cu reperele de care s-a ghidat până în prezent Guvernul RM, la capitolul reintegrare. Actualitatea proiectului retras este şi mai vizibilă având în vedere că RM se află acum într-o zonă a conflictelor militare, în preajma unui război între Ucraina şi Rusia. Rămânerea statului fără o strategie naţională în această perioadă evident că va crea confuzie în rândul instituţiilor care vor trebui să asigure securitatea RM”, a spus Carpov.

La rândul său, ex-membrul CUC, Ion Leahu, afirmă că viziunile lui Dodon comportă riscul ca viitoarea Strategie să stabilească drept un pericol pentru RM colaborarea cu NATO şi UE, şi că un sprijin la capitolul securitate ne-ar putea fi oferit de FR. „Dodon optează contra schimbării formatului operaţiunii de pacificare la Nistru, şi ar putea semna încă un document cu FR prin care ar oficializa prezenţa bazei militare în Transnistria, nu doar în actuala formulă, ci şi într-una extinsă. Nu-i exclus că ar putea permite Moscovei şi prezenţa altor trupe, cum ar fi a celor de rachete”, şi-a exprimat îngrijorarea expertul.

Unul din autorii proiectului Strategiei, vicepreşedintele AŞM, Ion Guceac, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că procesul de elaborare a unui astfel de document este de durată şi la întocmirea lui trebuie să participe cât mai mulţi experţi. Totodată, acesta consideră drept nejustificată opinia şefului statului că documentul este inactual. Potrivit lui, proiectul retras de la Guvern, trimis spre aprobare de ex-preşedintele Nicolae Timofti, putea fi supus unor dezbateri în Parlament, deputaţii să-şi expună părerea. Academicianul precizează că Preşedinţia ar trebui să ofere nişte explicaţii mai judicioase privind aceste acţiuni ale lui Igor Dodon.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu