Preşedintele „insolit”

Faptele inedite ale campaniei electorale a Mişcării „En Marche!”, formaţiunea care l-a făcut preşedinte pe Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, 39 de ani, este noul preşedinte al Franţei, el a învins-o în cel de-al doilea tur de scrutin pe Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, formaţiune de extremă dreaptă. Cu această victorie, liderul Mişcării „En Marche!”, Macron, cumulează mai multe fapte inedite în istoria Franţei. A devenit cel mai tânăr preşedinte al Republicii a V-a, cu aproape zece ani mai tânăr decât Valery Giscard d’Estaing, la cei 48 de ani ai acestuia, în 1974. Macron a câştigat alegerile în fruntea unei formaţiuni politice care există doar de un an şi o lună, situându-se pe eşichierul politic „şi în dreapta, şi în stânga”, poziţie care nu a adus niciodată pe nimeni la putere.    

Emmanuel Macron s-a născut la 21 decembrie 1977. Cel mai tânăr preşedinte al Franţei a urmat cursurile de filozofie la Universitatea Paris Nanterre şi are un masterat în afaceri publice la Institut d’Etudes Politiques de Paris. Macron a început să lucreze în domeniul public în 2004, în cadrul serviciului de Inspecţie a Finanţelor, după un an primind diploma de inspector. Din 2008 a lucrat ca bancher la Rotschild. A fost membru al Partidului Socialist între 2006 şi 2009, din 2009 menţinând o poziţie independentă. În 2012, s-a aflat doi ani şi jumătate în umbra lui Francois Hollande, ocupând postul de consilier, perioadă în care a descoperit lumea politică, a jucat un rol important în misiunea de control în interiorul administraţiei.

Faptele inedite ale lui Macron

Jurnaliştii i-au găsit în mai 2012 CV-ul noului secretar general adjunct la Elysee. Nu avea decât 34 de ani şi nu era decât un consilier, însă suscita mai multă curiozitate decât întreaga echipă prezidenţială. Cine este acest absolvent al Şcolii Naţionale de Administraţie, bancher, pasionat de literatură şi amator de operă? A fost poreclit „Mozart de l’Elysee”, fiind un pianist emerit. Ulterior, a fost ministru al Economiei, până în 2016, când a demisionat, dorind să se axeze pe candidatura sa la Preşedinţia Franţei. La începutul lui 2016, pe 6 aprilie, el a înfiinţat Mişcarea „En Marche!”

Candidatul organizaţiei civice „În Mişcare!” se consideră un politician „pragmatic”. Are politici de stânga, în sensul menţinerii statului asistenţial, dar pledează pentru o serie de măsuri economice de dreapta. Emmanuel Macron propune subvenţii de 15.000 de euro companiilor care angajează persoane din suburbii defavorizate şi vrea o serie de măsuri pentru combaterea sărăciei. A promis reducerea datoriei suverane a Franţei cu 60 de miliarde de euro în următorii cinci ani, vrea relansarea agriculturii şi reducerea cu 120.000 de posturi a aparatului funcţionarilor de stat.

Eurofilii răsuflă uşuraţi

În ce priveşte Uniunea Europeană, susţine suplimentarea bugetului comun, crearea unui guvern economic european, a unui parlament al zonei euro şi iniţierea unor consultări democratice în toate statele membre pentru reformarea proiectului politic comunitar. Macron pledează pentru suplimentarea cu 10.000 de agenţi a efectivelor Poliţiei şi Jandarmeriei, reorganizarea serviciilor de informaţii şi crearea unei structuri speciale pentru protejarea frontierelor UE. Vrea penitenciare speciale pentru teroriştii străini.

Putin a pierdut

Scrutinul prezidenţial francez a fost urmărit cu atenţie de întreaga comunitate internaţională datorită rolului pe care îl joacă Franţa în cadrul UE. Moscova a susţinut-o deschis pe Marine Le Pen. Mai mult, o societate de cybersecuritate japoneză a atestat atacuri informatice împotriva site-ului „En Marche!” similare celor din SUA împotriva lui Hillary Clinton, atacuri care l-au favorizat pe Trump.

La 14 aprilie curent, Emmanuel Macron asigura în cadrul unui interviu pentru „Jeune Afrique” că va şti să se facă respectat de Putin. Drept reacţie, Kremlinul i-a dat dreptate, anunţând că respectă alegerea francezilor. Dar în culise s-a văzut clar că Rusia a avut un favorit în acest scrutin. Contul de Twitter al postului TV al Armatei Ruse i-a chemat deschis la 23 aprilie pe francezi să o voteze pe Marine Le Pen. Şi aceasta nu e totul: CNN a confirmat că echipe de hackeri ruşi au atacat site-ul mişcării „En Marche!”.

Un alt element inedit, Brigitte

Emmanuel Macron a întâlnit-o pe Brigitte Trogneux, soţia sa, de 63 de ani, pe când era un puşti de 15 ani, iar doi ani mai târziu acesta i-a făcut o promisiune pe care avea să o îndeplinească. Relaţia dintre cei doi a început după ce Macron a jucat într-o piesă de teatru a lui Brigitte, atunci când avea doar 18 ani, în cadrul unei şcoli iezuite private din Amiens, nordul Franţei. La acea vreme, Brigitte Auziere, căsătorită şi mamă a trei copii, era responsabila grupului de teatru, iar Emmanuel, un pasionat de literatură, era membru al grupului. În pofida opunerii părinţilor lui Emmanuel, cei doi s-au căsătorit în 2007.

Prietenii cuplului spun despre Brigitte că luptă foarte mult pentru a fi alături de soţul ei. „Dimineaţa, face o oră gimnastică la sol, după aia, o şedinţă de bicicletă în apartament şi, când toţi vin la micul dejun somnoroşi şi şifonaţi, ea îi aşteaptă impecabilă şi coafată”, spune fotograful Bettina Rheims. Indiferent de programul din ajun sau din timpul nopţii, Brigitte Macron se trezeşte întotdeauna prima. Are o disciplină foarte strictă.

El, cel mai tânăr preşedinte, ea, cea mai în vârstă primă doamnă

În timp ce Emmanuel Macron este cel mai tânăr preşedinte al Franţei, ea este cea mai în vârstă dintre primele doamne. Căsătoria lor e cunoscută şi foarte comentată: ea este cu 24 de ani mai în vârstă decât soţul său. „În pofida vârstei lor, ei sunt egali, extraordinar de echilibraţi, ea nu se lasă niciodată eclipsată în conversaţii”, spune scriitorul Philippe Besson.

Deşi sunt legaţi de o armonie foarte strânsă, comparând trăsăturile lor, constaţi că totul îi îndepărtează. El este absolvent al unor şcoli de elită, bancher, consilier prezidenţial, ministru al Economiei şi cel mai tânăr preşedinte de stat. Ea, de trei ori mamă şi de şapte ori bunică, fiind responsabilă de comunicare în Camera de Comerţ, devenind ulterior profesoară în privat. Din cauza vârstei lor, nu au prieteni, sunt mereu singuri, ea nu şi-a putut prezenta iubitul prietenelor sale, iar el prietenilor săi.

(IG, după „Paris Match”, „Le Point”, „Society”)         

The following two tabs change content below.