Preşedintele Germaniei, un neamţ basarabean legat sentimental de Republica Moldova, a demisionat

Preşedintele Germaniei, Horst Koehler, a demisionat, motivul fiind criticile în urma declaraţiilor sale referitoare la participarea Germaniei în Afganistan. Declaraţiile sale au fost interpretate în sensul că implicarea militară a Germaniei în Afganistan este motivată mai degrabă de interese economice decât de garantarea securităţii în zonă.

“Criticile nu au absolut nicio justificare”, a declarat Horst Koehler. Într-un inteviu acordat în weekend unui post de radio, Koehler, fost preşedinte al FMI, declarase că o ţară precum Germania, care se bazează pe comerţul exterior, trebuie să ştie că “în intervenţii militare de urgenţă trebuie asigurate interesele sale, precum rute comerciale libere, precum prevenirea instabilităţii regionale, care ar putea avea un impact negativ asupra comerţului, locurilor de muncă şi veniturilor”.

Biroul lui Koehler a precizat că declaraţiile făcute pentru Deutschlandradio Kultur s-au referit la misiuni precum cea antipiraterie a UE, dar întrebarea se referise în mod clar la Afganistan. Preşedintele Germaniei vizitase trupele armatei din Afganistan la 22 mai. Sondajele arată că majoritatea germanilor se opun misiunii armatei din Afganistan.

Horst Koehler, al 9-lea preşedinte al Germaniei, s-a născut la 22 februarie 1943. Koehler a declarat la o întâlnire cu studenţii că este un “moldovean, neamţ basarabean”, după ce a aflat că patru dintre aceştia sunt originari din Republica Moldova. “Strămoşii mei au fost nemţi, care la începutul secolului al XIX-lea, din cauza situaţiei financiare grele, au emigrat iniţial în sudul Rusiei, apoi în Moldova [de peste Prut], pe atunci Basarabia. Iar în 1939, când Hitler şi Stalin au împărţit Europa, toţi nemţii care locuiau în Est, au fost nevoiţi sau să adopte cetăţenia rusă, sau să se întoarcă în patria istorică. Chiar dacă părinţii mei au plecat din Moldova, continui să simt legătura cu această ţară”, a declarat atunci Horst Koehler. (ziare.ro)

Liga Arabă va sparge blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza “prin orice mijloace”

Miniştrii arabi ai Afacerilor Externe au hotărât miercuri seara, în cadrul unei reuniuni extraordinare, la Cairo, să “spargă” blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza “prin toate mijloacele”, a anunţat secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa.
La finalul unei reuniuni de peste cinci ore, Moussa a anunţat, într-o conferinţă de presă, că un consiliu ministerial al Ligii a hotărât să “spargă şi să sfideze blocada israeliană prin orice mijloace”.

Miniştrii “au salutat” hotărârea egipteană, anunţată marţi, privind deschiderea terminalului de la Rafah pe o perioadă nedeterminată, a anunţat Moussa.

Această reuniune extraordinară a fost convocată pentru definirea unui răspuns “colectiv” în urma unui atac sângeros al Israelului împotriva unei flotile propalestiniene, pe fondul unor puternice presiuni din partea opiniei publice.

Moussa a declarat că miniştrii au însărcinat grupul arab din cadrul ONU să “ceară în coordonare cu Turcia o reuniune a Consiliului de Securitate pentru adoptarea unei rezoluţii constrângătoare împotriva Israelului, în vederea ridicării imediate a blocadei asupra (Fâşiei) Gaza”.

În rezoluţia lor, şefii diplomaţiilor arabe au hotărât, totodată, o serie de demersuri pe lângă instanţe judiciare internaţionale în vederea anchetării oficialilor israelieni care îşi asumă responsabilitatea acestui atac, potrivit secretarului general al Ligii.
Miniştrii au reafirmat “angajamentul lor de a respecta rezoluţia adoptată la summitul arab din Sert, în martie, anul trecut, care stipulează «încetarea oricărui fel de normalizare (a relaţiilor) cu Israelul»”, şi au ameninţat, din nou, cu retragerea iniţiativei arabe pentru pace, în cazul unui eşec al eforturilor de pace.

Adoptată de reuniunea arabă de la Beirut, în 2002, această iniţiativă de origine saudită propune o normalizare totală a relaţiilor celor 22 de ţări membre ale Ligii Arabe, în schimbul unei retrageri totale a Israelului din teritoriile ocupate în 1967.
Potrivit participanţilor, în timpul reuniunii au avut loc dezbateri aprinse între radicalii arabi, în special Siria, şi moderaţi, ca Egiptul, Iordania şi Autoritatea Palestiniană.

Damascul voia o suspendare a negocierilor de “apropiere” între israelieni şi palestinieni, poziţie respinsă de majoritatea ţărilor arabe, potrivit unor diplomaţi.

Moussa a subliniat, însă, că arabii “nu au sentimentul că Israelul cooperează sau ar avea intenţia să coopereze cu eforturile de pace”, o aluzie la negocierile indirecte purtate prin intermediul Statelor Unite.

“Acesta este motivul pentru care ne pregătim să mergem la Consiliul de Securitate, pentru a prezenta dosarul conflictului israelo-arab în ansamblul său”, a precizat el. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)