„Preşedintele Dodon ar fi aşteptat horilcă la scara avionului, dar nimeni nu a venit să îl întâmpine la Kiev”

Şeful statului a mers la 21 mai la Istanbul, după cum s-a exprimat el, „în capitala Turciei”, la un parastas. Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN) este în comă, nu mai funcţionează de ani buni din cauza conflictelor bilaterale, în special a celor în care este implicată Rusia ca agresor. Şi Kremlinul încearcă să resuscite acum această organizaţie pentru a scăpa de sancţiunile UE, iar Dodon a avut şi el un rol în schemă, să îi ţină isonul lui Medvedev, cum i-a ţinut lui Putin la Parada de la Moscova.

Ilie Gulca

Această întâlnire, potrivit ziarului rus „Kommersant”, organizată sub patronajul preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a avut menirea să apropie statele membre din regiunea Mării Negre. În acest scop a fost elaborată o declaraţie cu un mesaj diplomatic profund, care poate fi redus la îndemnul că, chiar şi în timpurile grele, cele 12 state membre ale organizaţiei se pot înţelege. La Istanbul a fost aşteptat, în special, şeful statului ucrainean, Petro Poroşenko, pentru a prelua Preşedinţia OCEMN. Profitând de acest mesaj „profund diplomatic” al summit-ului, pentru a fi acceptat la Kiev, Dodon ar fi zburat la Istanbul pe la Kiev, dar nu ar fi fost primit de nimeni.

Ca şi la parada de la Moscova, în cadrul summit-ului din Turcia, doar Dodon i-a ţinut umil hangul premierului rus Medvedev. Cu toate acestea, summitul a fost marcat de controversa dintre ministrul ucrainean al Dezvoltării şi Comerţului, Stepan Kubiv, şi premierul rus, Medvedev. Şeful Guvernului rus a făcut apel către cele 12 state-membre să transforme regiunea „într-o zonă a stabilităţii şi prosperării” şi ca fiecare membru să tragă „avantaje reale” pentru economia sa din vecinătatea maritimă. Însă, în momentul în care a luat cuvântul ministrul Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina, Stepan Kubiv, a fost evident că depolitizarea agendei nu va fi posibilă. „Partea ucraineană crede în dezvoltarea organizaţiei, însă fără restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei este imposibil să vorbim de stabilitate în regiune”, i-a replicat premierului rus reprezentantul Ucrainei.

„Dodon nu este deranjat că cetăţenii RM au murit luptând împotriva agresorilor ruşi în 1992, dar ucrainenii sunt niţel alţii. Acest summit a fost unul steril şi nici nu putea să aibă alt rezultat. Din punct de vedere al demnităţii civice, am putea spune că Dodon ne-a făcut de ruşine, însă el este preşedintele nostru ales”, a comentat Nantoi.

Ucraina a stricat balul

După cum am menţionat mai sus, se credea iniţial că Ucraina, care va prelua preşedinţia organizaţiei, va fi reprezentată la summit de preşedintele Petro Poroşenko. Însă acesta a renunţat la această vizită. „Trebuie să recunoaştem că organizaţia se află în criză”, a continuat Kubiv. Potrivit acestuia, activitatea ei este paralizată din cauza suspendării acţiunii memorandumului privind acordurile bilaterale despre dezvoltarea proiectului comun legat de centura din jurul Mării Negre. „Aceeaşi problemă vizează şi alte proiecte mari. Cum putem continua acest drum prin teritoriul ocupat? Ce facem cu porturile ocupate?”, a întrebat ministrul ucrainean.

Erdoğan a încercat ca moderator să liniştească spiritele. „Integritatea teritorială a fiecărei ţări este o condiţie obligatorie. Dar fiecare are loc pe acest pământ, şi eu nu ştiu contra cui luptăm aici”, a spus liderul turc.

Erdoğan susţine enclavele ruseşti?

Potrivit observatorilor politici ruşi, pentru Rusia, această organizaţie nu reprezintă altceva decât un proiect de imagine care i-ar permite Moscovei să facă lobby pentru depăşirea sancţiunilor UE şi să se dea drept ţară disponibilă să colaboreze cu orice stat în condiţii reciproc avantajoase.

În această tendinţă a organizatorilor s-a înscris şi demersul preşedintelui RM, Igor Dodon, care a menţionat că, „prin intensificarea și aprofundarea legăturilor economice între țările membre ale organizației, precum și cu alte entități internaționale, cu certitudine, vom putea obține performanțe în domeniu, în beneficiul țărilor și popoarelor noastre”. „Apreciem înalt eforturile și rezultatele activității colegilor noștri din Turcia, care au implementat o agendă consecventă în perioada în care Republica Turcia a deținut Președinția OCEMN. R. Moldova consideră mandatul Turciei în cadrul OCEMN drept unul de succes”, a elogiat Dodon mandatul statului turc.

„OCEMN face parte din platformele sterile care nu rezolvă nimic. Dl Dodon încearcă cu disperare să demonstreze că este acceptat nu numai la Comrat şi la Moscova, dar şi în alte capitale. Şi încearcă să folosească în acest scop orice prilej”, a comentat observatorul politic Oazu Nantoi.

La Preşedinţie „nu se ştie”

Solicitat să comenteze controversa dintre Medvedev şi Kubiv, comentatorul politic a menţionat că Rusia este stat agresor în raport cu Ucraina, Georgia şi R. Moldova şi ar fi fost ciudat ca în cadrul unor întrevederi la care participă demnitari ai Rusiei şi Ucrainei lucrurile să se desfăşoare în conformitate cu protocolul diplomatic. „Dodon nu este deranjat că cetăţenii RM au murit luptând împotriva agresorilor ruşi în 1992, dar ucrainenii sunt niţel alţii. Acest summit a fost unul steril şi nici nu putea să aibă alt rezultat. Din punct de vedere al demnităţii civice, am putea spune că Dodon ne-a făcut de ruşine, însă el este preşedintele nostru ales. Prin urmare, suntem aşa cum suntem şi îl merităm pe acest Dodon. Ucrainenii nici nu vor să îl vadă şi nici să audă de el. El va rămâne un preşedinte acceptat doar la Comrat şi la Moscova”, ne-a relatat Nantoi.

Nu ştiu cum se face că nimeni de la Preşedinţia R. Moldova nu ştie cum a zburat şeful statului la Istanbul pe la Kiev, nici măcar nu au exclus acest fapt.