Presa din Rusia se agită din cauza reţinerilor militarilor ruşi

pacificatorii-rusi

Foto: karadeniz-press.ro

 

Militarii ruşi care vin în Transnistria prin Chişinău se ciocnesc de acţiunile autorităţilor moldoveneşti, agită spiritele publicaţia rusească „Komersant” anunţând că din octombrie 2014 au fost reţinuţi în Aeroportul Internaţional Chişinău şi apoi deportaţi în Federaţia Rusă aproximativ 100 de cetăţeni ruşi. Solicitat de JURNAL de Chişinău, Serviciul de presă al Poliţiei de Frontieră a R. Moldova a declarat că nu face nicio deosebire între cetăţenii şi militarii ruşi şi că de la începutul lui 2015 până în prezent, au fost deportaţi în Federaţia Rusă 37 de persoane. În aceeaşi perioadă, autorităţile ruse au refuzat accesul a 582 de cetăţeni moldoveni pe teritoriul statului rus.

În această dimineață, 25 mai, un alt militar rus care intenționa să intre în R. Moldova a fost reținut pe Aeroportul Internaţional Chișinău. Bărbatul a fost reţinut după ce polițiștii au depistat că avea acte de identitate eliberate de către autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului. La 21 mai curent, a fost reţinut, în acelaşi aeroport, sеrgentul Еvghеni Şanin, iar acum două săptămâni, fuseseră identificaţi încă doi militari ruşi.

R. Moldova a solicitat autorităţilor ruse să o anunţe înainte cu o lună despre sosirea militarilor ruşi. În plus, Chişinăul este de acord să le permită accesul în R. Moldova doar celor care vin să lupte în trupele de menţinere a păcii. De notat că, în afară de ce aceste trupe, în Transnistria se află un grup operativ al Armatei ruse, care păzeşte depozitele cu muniţii. Tranzitul prin Moldova este unicul drum legal prin care militarii ruşi pot ajunge în Transnistria. Amintim că, la 21 маi, Rada Supremă a Ucrainei a abrogat acordul privind trecerea militarilor ruşi şi a încărcăturii militare pe teritoriul ucrainean.

Comentând decizia Radei Supreme a Ucrainei, reprezentantul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, Iuri Iakubov, a prevenit despre o posibilă înrăutăţire a situaţiei în Transnistria. El a remarcat că autorităţile de la Chişinău au vorbit de mai multe ori despre ineficienţa misiunii de menţinere a păcii. Potrivit lui Iakubov, decizia Radei ar putea servi drept pretext pentru modificarea formatului misiunii sau încheierea definitivă a acesteia.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Serviciul de presă al Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova a precizat că reprezentanţii săi nu fac nicio deosebire între militarii ruşi şi ceilalţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse. În plus, reprezentanţii aceleiaşi structuri a declarat că de la începutul anului 2015 din Republica Moldova au fost deportaţi 37 de cetăţeni ruşi. În aceeaşi perioadă, autorităţile ruse au deportat 582 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

În opinia fostului deţinut politic în Transnistria, Ilie Ilaşcu, aceste reţineri nu au nicio importanţă, deoarece clasa politică de la Chişinău nu intenţionează să schimbe ceva în Republica Moldova, „este vorba de aceiaşi politicieni care conduc Republica Moldova de la 1992 încoace”. Apreciind situaţia din Transnistria, fostul senator român a afirmat că soluţionarea diferendului transnistrean depinde foarte mult de succesul Ucrainei în războiul cu Rusia, „de care eu sunt foarte sceptic”, a precizat fostul luptător.

The following two tabs change content below.