Presa din R. Moldova, neliberă

Presa din R. Moldova nu este liberă. În clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Freedom House, R. Moldova se plasează în rândul ţărilor fără libertate a presei, aflându-se pe locul 144 din 196 ţări. Pe același loc cu Moldova se plasează Irakul, urmat de Burkina Faso, Coreea de Sud, Africa de Sud, Ucraina, Nigeria, Uganda, Georgia, Pakistan.

Deşi potrivit raportului “Freedom of the Press 2010”, la nivel mondial, gradul de libertate a presei a scăzut în 2010, totuşi, în R. Moldova gradul de libertate a presei a crescut comparativ cu anul precedent. În 2009, R. Moldova a ocupat locul 148 din 195 de ţări, considerându-se că nu are o presă liberă.

Un alt raport care reflectă situaţia presei la scară internaţională este „Indexul libertăţii presei în lume – 2009”, publicat de „Reporters sans Frontieres” (RsF) în luna octombrie 2009.

Acest raport clasează Moldova pe locul 114, din 174 de ţări, la capitolul libertatea presei. Ca şi raportul citat anterior, Moldova devansează ţări precum Rusia, unde în 2009 au fost ucişi patru jurnalişti, Belarus, Tadjikistan, Kîrgîzstan şi alte republici ex-sovietice în ce priveşte situaţia
presei. Conform raportului RsF, în anul 2009, Moldova a cedat 16 poziţii la capitolul libertatea presei în comparaţie cu anul 2008, iar din 2007 până în 2008 – 17 poziţii, în ultimii ani ţara înregistrând un regres constant. Potrivit raportului Freedom House, în 2009 Moldova a coborât doar cu 4 poziţii faţă de anul 2008 în clasamentul libertăţii presei în lume, iar în 2010 a revenit pe poziţia din 2008, plasându-se pe locul 144.

De asemenea, potrivit raportului “Freedom of the Press 2010”, cea mai mare degradare a libertăţii presei s-a înregistrat anul trecut în Africa subsahariană, America Latină şi în Orientul Apropiat şi Mijlociu. Zona Asia Pacific a fost, dimpotrivă, singura regiune în care libertatea presei a raportat o uşoară ameliorare. Conform Freedom House, Iranul a raportat cea mai mare degradare în domeniul libertăţii presei din Orientul Apropiat şi Mijlociu. De asemenea, Maghreb şi Emiratele Arabe Unite au raportat degradări ale libertăţii presei. Israelul este una din puţinele ţări la nivel mondial care au raportat îmbunătăţiri în domeniul presei, obţinând statutul de “ţară liberă”, după ridicarea restricţiilor impuse după conflictul din Gaza, la sfârşitul lui 2008. Africa de Sud şi Namibia se disting în regiunea africană ca fiind excepţiile în rândul numeroaselor situaţii de îngrădire a libertăţilor presei, raportate în Africa subsahariană. Aceste regiuni trec drept “libere” sau “parţial libere”, în timp ce Madagascar este considerată “non-liberă”. În America Latină, declinul libertăţii presei este mai crescut în Mexic şi Honduras, situaţia înrăutăţindu-se şi în ţări precum Ecuador, Nicaragua şi Venezuela. Totodată, în Asia, Bangladesh şi Boutan au trecut de la statutul de ţări “non-libere” la cel de “parţial libere”. De asemenea, ameliorări în domeniul libertăţii presei s-au observat şi în India şi în Indonezia, nu şi în China.

Rusia este, conform raportului Freedom House, una dintre ţările cele mai represive şi periculoase în ceea ce priveşte mass-media.
Pe data de 3 mai, jurnaliștii din întreaga lume au sărbătorit Ziua Mondială a Libertăţii Presei, ca garant al libertății de exprimare și informare a opiniei publice. În 1991, UNESCO a adoptat o rezoluţie în care se spunea că o presa liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăți democratice. Ca urmare, la 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai – Zi Mondială a Libertăţii Presei. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)