Presa din Elveţia: „Sheriff Tiraspol trebuie citit FC Gangster Tiraspol”

Presa din Elveţia, în speţă ziarul francofon „Le Temps”, a adus critici dure FC Sheriff Tiraspol, adversara FC Basel din ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor. Jurnaliştii elveţieni spun că FC Sheriff Tiraspol trebuie citit FC Gangster Tiraspol, iar arena FC Sheriff a fost botezată „Sovietic Park”.

Potrivit „Le Temps”, dacă am urma o oarecare logică, ar trebui ca acest club de fotbal din Europa Orientală să se numească FC Gangster Tiraspol. Fondat în 1997, clubul reprezintă mândria de o viaţă a lui Victor Guşan, un rus cu paşaport moldovean, oligarh prin natura construcţiei sale şi reprezentant direct al regimului ilegal Igor Smirnov.

Transnistria avea nevoie de ceva mai mult pentru a exista şi a se legitima, legăturile cu Rusia fiind evidente pentru toată lumea. În zilele noastre, un mogul est-european fără un club de fotbal este un nimeni. Drept pentru care, în două-trei mişcări, s-a ridicat o echipă la începutul anilor 90, iar reţeta este clară. Jucători cumpăraţi en gros, ridicarea unui complex sportiv de lux şi, atenţie, totul făcut în ruble locale, deoarece regimul emite propria monedă. Un rău intenţionat ar spune că aceasta este reţeta ideală pentru spălarea banilor murdari, dar ar fi, evident, meschin să credem aşa ceva.

Bine aţi venit pe Sovietic Park

După aproape 20 de ani, nimic nu este schimbat în Transnitria. Statuia lui Lenin domină centrul, soldaţii ruşi sunt peste tot, iar gaura neagră a Europei este, cu siguranţă, acest loc al căpcăunilor sovietici. De 15 ani, OSCE şi toate organismele europene condamnă regimul criminal de la Tiraspol, dar nimic nu pare să mişte lucrurile în direcţia cea bună. Nu este vorba despre lipsa democraţiei, asta mai treacă-meargă, ci de faptul că aici se fabrică, printre altele, kalaşnikovuri care se exportă, via Odesa, în ţările africane unde vedem copii soldaţi. Armele sunt produse la Bender, lucru cunoscut de o lume întreagă.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău