Presa din Anglia către Capello: „Pleacă şi ia-ţi rataţii cu tine”

EŞEC // Fabio Capello va discuta cu şeful Federaţiei engleze de fotbal, Dave Richards, despre viitorul său în calitate de selecţioner al naţionalei Albionului.

Chiar dacă tehnicianul italian a declarat la conferinţa de presă de după partida Germania – Anglia, scor 4-1, că nu are de gând să plece de la cârma Angliei, presa din Insulă îi cere acest lucru şi se întreabă cât timp va mai trece până când Capello îşi va da demisia.

„Vă gândiţi să demisionaţi?”, a întrebat un jurnalist la conferinţa de presă de după meci. „Nu, absolut nu”, a răspuns Fabio Capello. Întrebat despre viitorul său, Capello, sub contract până în 2012, a declarat: „Am timp să mă decid. Trebuie să mă întâlnesc cu preşedintele federaţiei engleze. Aştept să revenim la Londra”. Cu un contract de 6 milioane de lire sterline pe an, italianul nu prea pare convins să asculte criticile ziariştilor englezi care spun că întreaga naţiune nu mai are încredere în această echipă după ce au fost zdrobiţi şi trimişi acasă de „panzere”.

Răzbunare pentru Wembley ’66

Presa germană a numit drept „strălucitoare” calificarea naţionalei Germaniei în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, în urma victoriei cu 4-1 în faţa Angliei.

Ziariştii germani văd în golul lui Frank Lampard, nevalidat în mod eronat de către arbitru, o răzbunare după finala de pe Wembley, din 1966. „Mulţumim băieţi, a fost de neuitat!”, a titrat cotidianul „Bild”. „Ce luptă! Ce răzbunare frumoasă pentru Wembley!”, adaugă jurnalul german, făcând aluzie la golul validat pentru Anglia în finala Cupei Mondiale din 1966, după ce mingea a lovit bara transversală şi apoi a ajuns pe gazon, fără să se ştie dacă a depăşit sau nu linia porţii.

„Mingea trimisă de Lampard a ajuns, ca pe Wembley, sub bară, dar de această dată a depăşit clar linia porţii (…) Mulţumim, domnule arbitru!”, menţionează publicaţia „Bild”. Kicker.de scrie că englezii nu au primit niciodată patru goluri din partea Germaniei.

Ziarul îi aduce un omagiu jucătorului Miroslav Klose, care l-a egalat pe legendarul Pelé în clasamentul golgheterilor la turneele finale ale Cupei Mondiale. Atât Klose, cât şi Pelé au înscris 12 goluri la CM. „Germania s-a impus într-un mod impresionant în acest clasic cu Anglia şi a transmis un mesaj enorm altor echipe în ceea ce priveşte ambiţiile sale”, adaugă Kicker. „Süddeutsche Zeitung” notează că „Germania termină Anglia”, iar „Frankfurter Allgemeine Zeitung” scrie despre calitatea jocului naţionalei antrenate de Joachim Low.

Low e fair-play: „Golul lui Lampard trebuia validat”

Selecţionerul german Joachim Low a declarat, după victoria Germaniei contra Angliei, că arbitrul ar fi trebuit să acorde golul refuzat englezului Frank Lampard, informează AFP. „Din ceea ce am văzut la televizor, mingea a trecut linia. Golul trebuia acordat”, a declarat Low, fără a face alte precizări. În minutul 38, la scorul de 2-1, Frank Lampard a şutat din afara careului, balonul a lovit transversala şi a căzut, cu toată circumferinţa, dincolo de linia porţii însă arbitrul uruguayan Jorge Larrionda nu a validat reuşita mijlocaşului englez.

Capello: „Nu mă gândesc deloc la demisie!”

Fabio Capello este foarte supărat pe prestaţia centralului Jorge Larrionda din partida cu Germania. Selecţionerul englezilor este de părere că, dacă golul ar fi fost validat, echipa sa ar fi abordat complet diferit restul partidei. „Golul refuzat, marcat de Frank Lampard, este unul din cele mai importante momente ale meciului. Era foarte important. Dacă egalam, am fi jucat altfel. La 2-1 am fost buni. Însă trebuie să recunoaştem că la 3-1 eram puţin dezamăgiţi. Germania are o echipă mare şi a făcut un meci mare. Noi am făcut câteva greşeli pe care le-am plătit. Însă cea mai mare greşească este a arbitrului”, a declarat Capello.
Arbitrul, suspendat pentru corupţie!

Jorge Larrionda, centralul partidei Germania-Anglia, care a anulat eronat un gol englezilor, este un personaj extrem de controversat în lumea arbitrajelor. Uruguayanul, 42 de ani, a avut de-a lungul anilor mai multe pete negre pe carieră.

Cupa Mondială din 2002

Arbitru FIFA din 1998, Larrionda a fost selecţionat pentru a oficia la Cupa Mondială din Japonia şi Coreea de Sud. Însă acesta nu a mai ajuns în Asia, deoarece a fost suspendat şase luni de Federaţia de Fotbal din Uruguay, care a invocat mai multe neregularităţi în activitatea centralului. Mai târziu, a apărut informaţia că suspendarea a venit pentru acte de corupţie.

Preliminarii pentru Cupa Mondială din 2006

Larrionda a fost delegat în 2004 la meciul Brazilia-Columbia, contând pentru preliminariile Cupei Mondiale din Germania. Acesta a ieşit în evidenţă prin mai multe decizii care au stârnit indignare. În minutul 68, Columbia a avut un gol anulat pentru un offside discutabil. Două minute mai târziu, Brazilia înscrie un gol asemănător cu cel înscris de Lampard, însă Larrionda a fost de părere că mingea n-a trecut de linia porţii. Reluările nu i-au dat dreptate.

Cupa Mondială 2006

Şi aici, uruguayanul a avut mai multe prestaţii slabe. La meciul dintre Italia şi SUA, Larrionda a arătat trei cartonaşe roşii: unul pentru Italia (Daniele De Rossi) şi două pentru americani (Eddie Pope şi Pablo Mastroeni). Maniera de arbitraj a fost extrem de criticată de presa internaţională, după acest meci.

Cu toate acestea, Jorge Larrionda a fost ales să arbitreze şi semifinala dintre Franţa şi Portugalia. Franţa a primit un penalty din care a marcat unicul gol al meciului, prin Zidane, în timp ce portughezii au cerut (dar n-au primit) un penalty la Cristiano Ronaldo.