Preotul Cibric nu renunţă

OBSCURANTISM // Amendat cu 600 de lei, preotul Mitropoliei Moldovei ameninţă cu noi acţiuni de protest
Mitropolia Moldovei, deşi nu este de acord cu modul în care au avut loc protestele enoriaşilor din 13 decembrie curent la care au fost profanate obiecte de cult ale comunităţii evreilor, consideră că de cele întâmplate se fac vinovate autorităţile municipale, se arată într-un comunicat al acesteia. Organizatorul acţiunilor de protest, preotul Cibric, susţine că va da în judecată primăria oraşului Chişinău pentru că a permis amplasarea sfeşnicului evreiesc în centrul oraşului. Procuratura municipală spune, pe de altă parte, că nu va deschide dosar pe numele preotului, acesta va achita doar o amendă de 600 de lei.
Mitropolia Moldovei îşi exprimă dezacordul faţă de modul în care au avut loc acţiunile de protest ale grupului de creştini ortodocşi în ziua de 13 decembrie în grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Rusiei, susţine că instalarea simbolului evreiesc într-un spaţiu public este nepotrivită, deoarece “Hanukkah” este o sărbătoare religioasă care semnifică biruinţa poporului iudeu asupra ne-iudeilor. ”Alegerea locului de instalare a Menorei considerăm a fi nepotrivit deoarece parcul este numit în cinstea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, apărător al credinţei strămoşeşti”, se specifică în comunicat. De asemenea, Mitropolia consideră că acest incident putea fi evitat dacă autorităţile municipale luau în consideraţie părerea majorităţii ortodoxe şi instalau Menora în preajma memorialului victimelor holocaustului.
În comunicat nu se menţionează dacă Mitropolia Moldovei va lua atitudine faţă de cei care au doborât Menora sau dacă preotul Cibric, instigatorul manifestaţiei de protest, va fi sancţionat.
Fără dosar penal

Nici autorităţile nu s-au arătat îngrijorate de incidentul din centrul capitalei. Procuratura Municipală a hotărât că nu va deschide dosar pe numele preotului, doar că acesta va achita o amendă administrativă de 600 de lei, pentru încălcarea articolului 54, alineatul 5, din Codul Contravenţiilor, pentru ofensă adusă sentimentelor religioase ale persoanelor şi pentru profanarea obiectelor venerate. Deciziile au fost luate într-o şedinţă a procurorilor şi poliţiştilor, la care au participat şi reprezentanţi ai comunităţii evreilor. Aceştia nu cer deschiderea unui dosar penal, dar vor ca autorităţile să ia măsuri pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc.
Preotul Anatol Cibric a fost chemat de mai multe ori la audieri de către organele de ordine, dar acesta nu s-a prezentat. Însă susţine că va acţiona în judecată Primăria Capitalei, pentru că a dat aprobare Comunităţii evreilor să instaleze Menora lângă monumentul lui Ştefan cel Mare. Protoiereul a mai adăugat că va organiza şi de acum înainte proteste ca cele din 13 decembrie. “Pe viitor, voi acţiona la fel pentru a opri actele de pângărire a religiei ortodoxe, iar Comunitatea evreilor ar trebui să-şi ceară scuze de la societatea moldovenească, pentru că a sfidat religia ortodoxă când au adus Menora la monumentul lui Ştefan cel Mare”.
Mitropolia Basarabiei dezaprobă acţiunile de la Chişinău
Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, a luat act cu îngrijorare de manifestările antisemite şi xenofobe ale unui grup de persoane în grădina publică «Ştefan cel Mare şi Sfânt», în ziua de 13 decembrie curent, dezaprobând hotărât orice acţiune de intoleranţă religioasă.
”Manifestările violente vin în contradicţie cu legea morală şi cu voia lui Dumnezeu. Toleranţa înaintaşilor noştri este cunoscută încă de pe timpul lui Alexandru cel Bun, când armenii aveau episcopie şi mai multe biserici şi mănăstiri, fiind trataţi cu iubire şi respect de majoritatea creştină ortodoxă”, se arată într-un comunicat.
Mitropolia Basarabiei aminteşte că ne aflăm în Postul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, perioadă de pocăinţă şi rugăciune intensă, iertare sinceră şi fapte bune şi îndeamnă pe credincioşi să dea dovadă de reţinere, respect faţă de alte confesiuni şi să nu reacţioneze la provocări, care ar dăuna imaginii Bisericii Ortodoxe.
The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)