„Preoții trebuie să fie la înălțime”

centralBiserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău intenţionează să construiască un centru de cultură ortodoxă

Este ştiut că Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din mun. Chişinău, datorită preoţilor săi, devine încet un centru de cultură creştină autentică. Această parohie, condusă de preoţii Petru Buburuz şi Viorel Cojocaru, dezvoltă o activitate diversă şi prodigioasă, care atrage din ce în ce mai mulţi creştini.

Trebuie să recunoaştem că este un demers frumos în perioada în care Biserica Ortodoxă trece printr-o etapă dificilă a existenţei sale. Acţiunile parohiei au câmp foarte larg: de la conferinţe susţinute de teologi de primă mărime la activităţi organizate pentru copii. Aici îşi mai găsesc refugiu spiritual şi cei care suferă de dependenţa de alcool şi droguri.

Potrivit parohului Petru Buburuz, ideea de a invita, pentru conferințe, preoți şi duhovnici din România aparține părintelui Viorel Cojocaru şi Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din Chişinău. În timpul Postului mare, credincioşii şi cei pasionaţi de teologie au avut ocazia de a se întâlni cu duhovnici de primă mărime din România. „Enoriașii sunt atrași de preoții cunoscuţi, vor să-i vadă şi să-i asculte”, explică parohul.

Duhovnici de primă mărime

„Părintele Nicolae Tănase se ocupă de copiii abandonați, încearcă să le convingă pe femei să renunţe la avorturi. Părintele Constantin Nicula a trăit în mijlocul vagabonzilor și a prostituatelor pentru a le convinge să se întoarcă la morala creştină. S-a jertfit enorm pentru asta”, relatează preotul.

În cadrul parohiei, părintele Viorel Cojocaru organizează o serie de acţiuni destinate atât copiilor, cât şi maturilor. Marțea, la ora 6:00, acesta predă lecţii de catehizare, în cadrul cărora discută cu enoriaşii despre problemele teologice.

Rugăciunea pentru cei din jurul nostru

„Enoriaşii sunt interesați să afle cât mai multe detalii despre viața creștinească. Trebuie să fim creștini activi. Iisus Hristos cere ca noi să fim activi în viața noastră creștină. Rugăciunea noastră trebuie să aducă folos și celor din jurul nostru.”

În cadrul parohiei funcționează o școală duminicală, se oficiază acatiste pentru diferite categorii de credincioși: pentru cei care nu pot concepe copii, pentru cei care vor să se căsătorească, cei care sunt dependenți de droguri, de alcool etc.

„Un lucru foarte frumos, care vrem să devină o tradiție, este venirea enoriașilor în haine naționale la biserică. Mai avem pe cineva care dorește să-i învețe pe copii să croșeteze, cercul va începe din această vară”, anunţă parohul.

Întemeietori de tradiţie

În fiecare an, la 25 martie, de Bunavestire, aici, deja de patru ani, preoţii de la biserica Sf. Apostoli oficiază parastase pentru deputații Sfatului Țării, serviciu divin organizat împreună cu deputații din Primul Parlament al Republicii Moldova, însă ideea aparține Nadejdei Brânzan.

Însă, în viziunea parohului, acţiunile de caritate şi asocierea cu intelectualii, nu sunt suficiente pentru a aduce biserica la normalitate: „Preoții trebuie să fie la înălțime. Din păcate, după 1990, avem o serie de cazuri în care unii preoţi nu se ridică la înălțimea așteptărilor credincioșilor şi bisericii, nici măcar arhiereii. L-am avut doar pe Dorimedont, care a manifestat râvnă pentru Sfânta Biserică”.

„Când te sacrifici, faci lucruri frumoase”

În plus, continuă preotul, biserica s-a implicat de la 1990 încoace în diferite afaceri care i-au şifonat imaginea. „Însă, ceea ce e foarte ciudat, nu a făcut-o în avantajul poporului, ci împotriva acestuia. S-a asociat cu comuniștii. Mitropolitul Vladimir a emis circulare ca preoții să se aboneze la presa comunistă, și nu la literatura religioasă. Aceasta este foarte dureros și anticanonic. Să faci front comun împotriva altor ortodocși este condamnabil.”

O altă preocupare a părintelui Buburuz şi a parohiei sale este editarea revistei „Luminătorul”. „E foarte greu, dar când te sacrifici, faci lucruri frumoase. Această publicație a fost susținută de multă lume, oameni de bună credință care țin la valorile autentice”, relatează preotul.

Toate activitățile culturale care se organizează în cadrul parohiei se vor concentra într-un centru ortodox cultural. Administraţia parohiei va pune în curând temelia acestui centru, care va cuprinde o bibliotecă teologică, sală de conferințe, activități pentru copii, întâlniri cu intelectualii etc.