Premiul Prinţesa Margriet le-a revenit artiştilor români Lia şi Dan Perjovschi

Artiştii vizuali români Lia şi Dan Perjovschi, luareţi ai Premiului Prinţesa Margriet

Artiştii vizuali români Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorul Yoel Gamzou de origine israeliană stabilit în Germania au fost desemnaţi laureaţii celei de-a cincea ediţii a Premiului Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc pe 19 martie la Centrul Cultural Egg din Bruxelles în prezenţa a peste 300 de persoane, amfitrion fiind Kathrine Watson, directoarea Fundaţiei Culturale Europene. Premiul le-a fost înmânat laureaţilor de către Alteţa Sa Regală Prinţesa Margriet a Olandei, care a fost preşedinta Fundaţiei Culturale Europene în perioada 1983-2007.

Premiul Prinţesa Margriet se decernează anual începând din 2008 artiştilor, intelectualilor şi activiştilor culturali europeni a căror muncă demonstrează importanţa culturii în construirea unei Europe democratice şi cuprinzătoare.

Lia şi Dan Perjovschi (Bucureşti şi Sibiu) sunt artişti vizuali cu o importantă contribuţie la construirea unei scene de artă româneşti şi internaţionale. Lucrând împreună, soţii Perjovschi şi-au transformat studioul într-un spaţiu accesibil în care acţiunile culturale şi educaţia să fie susţinute, iar publicul să devină conştient de importanţa istorică şi culturală a rolului artei în societate.

Amintim că Dan Perjovschi are rădăcini basarabene. „Toţi din familie povesteau despre fosta lor viaţă din Moldova ca despre un fel de ficţiune. Bunicul meu era inginer agronom şi era responsabil pe plasă. Se mutau cu toţii din cauza serviciului bunicului ba la Cernăuţi, ba la Soroca. Tatăl meu s-a născut deja la Botoşani. Ceea ce l-a şi salvat, atunci când armata roşie i-a luat cu japca pe basarabeni. Ai mei se refereau la Moldova ca la o mare pierdere, vorbeau de livadă, casă – de tot ce au pierdut. Pentru că au plecat cu două valize”, povesteşte Dan Perjovschi într-un interviu pentru revista „Punkt”.

După 1989 Dan Perjovschi a vizitat Chişinăul în repetate rânduri, fiind invitat de Fundaţia Soros şi de Asociaţia Oberliht ca protagonist al unor proiecte culturale.

I.N.

Artiştii vizuali români Lia şi Dan Perjovschi, luareţi ai Premiului Prinţesa Margriet

 

The following two tabs change content below.