Premiul Libertăţii pentru Petro Poroşenko

porosenco_news_bigmir_netJURNAL de Chişinău conferă Premiul Libertăţii 2014 preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, pentru consecvenţă în promovarea cursului proeuropean al ţării sale şi pentru curajul şi demnitatea demonstrată în gestionarea războiului din estul Ucrainei. Preşedintele ucrainean a semnalat întregii comunităţi internaţionale despre intenţiile expansioniste ale Moscovei în întreaga regiune a Mării Negre, dezminţind declaraţiile false ale autorităţilor ruse privind soluţionarea crizei din Ucraina şi a diferendului transnistrean.

Potrivit observatorilor politici, până la alegerile din Rada Supremă de la Kiev din 26 octombrie curent, preşedintele Poroşenko a fost singurul dintre politicienii ucraineni care au încercat să instaureze pacea în estul ţării sale, deşi „adepţii războiului” din anturajul său, din Guvern şi legislativ, au fost mai puternici decât el. Atitudinea preşedintelui Poroşenko în cazul diferendului transnistrean denotă o abordare serioasă şi corectă, care, în contextul conflictului ruso-ucrainean, îi oferă Chişinăului speranţe în rezolvarea conflictului îngheţat de la Nistru în strictă conformitate cu integritatea statului moldovenesc. De asemenea, apropierea pe care o demonstrează preşedintele ucrainean în raportul cu minoritatea românească din Ucraina ne încurajează să credem că conaţionalii noştri, atât cei din regiunea Cernăuţilor, cât şi cei din regiunea Odesa, vor avea şanse egale la dezvoltarea culturii naţionale în ţara adoptivă. Petro Poroşenko este unicul preşedinte din istoria modernă a statului ucrainean care vorbeşte limba română. El va întreprinde în noiembrie curent o vizită la Chişinău pentru a susţine cursul proeuropean al Republicii Moldova.

Amintim că Premiul Libertăţii a fost instituit de ziarul „Jurnal de Chişinău” în 2009. Premiul este acordat pentru curaj şi consecvenţă în promovarea valorilor democratice şi ale statului de drept. În 2009, Premiul Libertăţii i-a revenit post-mortem lui Valeriu Boboc, tânărul în vârstă de 23 de ani, care şi-a pierdut viaţa în timpul protestelor anticomuniste din noaptea de 7 aprilie. În 2010, premiul i-a fost acordat jurnalistului Ernest Vardanian. Premiul Libertăţii 2011 a fost acordat regelui Mihai I al României, ca simbol al unităţii şi independenţei neamului românesc, pentru curajul de a nu se fi dezis de jurământul său şi de a-i reprezenta pe toţi românii şi pământurile româneşti care au fost înstrăinate „ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă”.

În 2012, Premiul Libertăţii a ajuns la Alexandru Bejan, elev în clasa a XI-a, Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, pentru curajul de a rezista în condiţii ostile şi demnitatea cu care îşi apără drepturile cetăţeneşti.
În 2013, premiul JURNALULUI a fost conferit şefului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău (2009–2013), Dirk Schuebel, pentru merite personale în susţinerea proceselor de democratizare a RM, precum şi pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în parcursul european al acesteia.

The following two tabs change content below.