Premiul Libertăţii i-a fost acordat lui Ernest Vardanean

MASS-MEDIA // Distincţia „Jurnalului de Chişinău” pentru 2010 i-a fost conferită ziaristului Ernest Vardanean, întemniţat la Tiraspol

Premiul Libertăţii, acordat anual de ziarul „Jurnal de Chişinău”, a fost oferit în acest an ziaristului Ernest Vardanean care, mai bine de jumătate de an, este închis într-o celulă a închisorii din Tiraspol. Jurnalistul a fost reţinut la 7 aprilie curent, fiind acuzat de către autorităţile anticonstituţionale de la Tiraspol de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova. „Jurnal de Chişinău” acordă anual Premiul Libertăţii, în valoare de 10.000 de lei, persoanei care a manifestat curaj şi consecvenţă în promovarea valorilor democraţiei şi ale statului de drept.

Soţia lui Ernest Vardanean, jurnalista Irina Vardanean, a declarat pentru JURNAL că, deşi dosarul a fost transmis în instanţă, nu cunoaşte exact ce acuzaţii i se aduc pe moment soţului său. Lui Ernest Vardanean nu i s-a permis să angajeze un avocat din Republica Moldova sau Federaţia Rusă, iar avocatul din oficiu, numit de autorităţile de la Tiraspol, nu doreşte să comunice cu membrii familiei. La 3 noiembrie, va avea loc prima şedinţă a acestui proces ruşinos.

Sechestru pe bunuri

În perioada anchetei, la domiciliul jurnalistului au fost organizate două percheziţii. Acum o lună, ministerul securităţii de la Tiraspol a aplicat sechestru asupra bunurilor familiei Vardanean. Această măsură, soldată cu scandal, s-a desfăşurat în prezenţa copiilor Vardanean, în vârstă de 1 şi 6 ani. Anterior, Irinei i se permiteau întrevederile cu soţul său de două ori pe lună, ultima oară însă s-au văzut la 21 septembrie. „Conform legislaţiei din stânga Nistrului, dacă dosarul este transmis în instanţă, nu avem dreptul la întrevederi fără acordul scris al judecătorului.

La 3 noiembrie, va avea loc prima şedinţă de judecată la care vom afla şi numele judecătorului, după care vom depune o cerere pentru a ni se permite o întrevedere”, ne spune Irina.

Ostaticul regimului

Potrivit Irinei, dacă în prima lună de arest, Ernest era agitat, confuz, la ultimele lor întâlniri, părea deprimat, s-a arătat nemulţumit că autorităţile – atât cele de la Chişinău, cât şi de la Moscova – nu întreprind nimic pentru eliberarea sa. „Ernest nu a realizat investigaţii jurnalistice, nu a publicat articole care să fi nemulţumit autorităţile din stânga Nistrului. Îşi făcea munca onest. A lucrat pentru agenţia „Novîi Reghion” din Moscova, apoi, câteva luni, la publicaţia „Puls” din Chişinău. Ulterior, s-a concediat şi a depus actele pentru un post vacant la Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York. Sunt sigură că nu a colaborat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, aşa cum este acuzat. Ne cunoaştem de 11 ani, din perioada studenţiei, şi nu avem secrete unul faţă de celălalt”, menţionează Irina, precizând că Ernest este victima unui joc politic.
„În urma protestelor din 7 aprilie 2009, influenţa Federaţiei Ruse în zonă s-a diminuat. Consider că Ernest, în calitate de jurnalist, este folosit de autorităţile de la Tiraspol pentru a reaminti opiniei publice, inclusiv internaţionale, de existenţa conflictului transnistrean”, spune Irina.

Condiţii satisfăcătoare de detenţie

Ernest Vardanean este închis într-o celulă a aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol, alături de alţi şapte deţinuţi. Potrivit Irinei, cu ceva timp înainte de a fi arestat, Ernest se comporta ciudat, dar i se părea că acest fapt are legătură cu plecarea sa la New York. Deşi acuzaţiile de „trădare de stat”, aduse lui Ernest Vardanean, sunt grave, Irina Vardanean nu a avut piedici la locul de muncă. Ea continuă să activeze în calitate de jurnalist la postul de radio de stat de la Tiraspol.

Familia lui Vardanean a trimis scrisori preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi premierului Vladimir Putin, dar nu a primit niciun răspuns. Pe moment, sunt susţinuţi de juriştii de la Asociaţia „Promo Lex” din Chişinău.

„Copiii sunt micuţi, dar simt totul, şi pentru Ernest despărţirea de ei este o povară nespus de grea. Băiatul a mers prima oară în acest an la şcoală, îi lipsesc îndrumările tatălui său şi a fost speriat de reprezentanţii MGB-ului. Ştie că Ernest este arestat. În primele luni, îmi era frică, mă temeam de orice foşnet, acum însă m-am obişnuit şi nu mai am această frică”, ne mai spune soţia jurnalistului.

Premiul Libertăţii va pleca la Tiraspol

Amintim că Premiul Libertăţii a fost instituit de ziarul „Jurnal de Chişinău” acum un an. Premiul este acordat pentru curaj şi consecvenţă în promovarea valorilor democratice şi ale statului de drept. Anul trecut, Premiul Libertăţii i-a revenit post-mortem lui Valeriu Boboc, tânărul în vârstă de 23 de ani, care şi-a pierdut viaţa în timpul protestelor anticomuniste din noaptea de 7 aprilie. În acest an, premiul în valoare de 10.000 lei, care i-a fost acordat jurnalistului Ernest Vardanean, va fi înmânat în această seară soţiei acestuia în cadrul evenimentului prilejuit de sărbătorirea a 11 ani de la apariţia primului număr al „Jurnalului de Chişinău”.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.