Premiul ETHOS pentru jurnalista Lidia Bobână

SALONUL INTERNAŢIONAL DE CARTE //„Poveştile au o substanţă epică cu lectură atractivă, care trezeşte interesul tuturor generaţiilor”

Cea mai citită jurnalistă din R. Moldova, Lidia Bobână, a fost premiată cu Premiul Ethos pentru cartea „Poveşti adevărate”, editată de JURNAL de Chişinău. Premiul a fost oferit de Salonul Internaţional de Carte (SIC), ediţia a 20-a, consacrată anului Grigore Vieru.

Victoria POPA

Premiul Ethos a fost acordat pentru prima Lidiei Bobână, a spus scriitorul Vlad Pohilă. Potrivit acestuia, jurnalista abordează în poveştile sale subiecte ce ţin de morală, educaţie şi comportament, ceea ce presupune şi acest premiu.

„Citesc regulat poveştile de viaţă ale Lidiei Bobână şi le compar cu cele de la Bucureşti şi Moscova. În scrierile acesteia găsim învăţăminte, scrie bine şi fără amănunte picante. Maniera ei de a scrie te face să-i aştepţi şi să-i citeşti poveştile de fiecare dată”, a menţionat Vlad Pohilă.

Directorul general al Bibliotecii Naţionale, Alexe Rău, a comunicat pentru JURNAL că premiul Ethos oferit Lidiei Bobână este legat de educaţie, morală: „Acestea (poveştile –n.r.) ne relatează cazuri din viaţă, povestite cu mare măestrie, sub forma unor poveşti, dar de alt gen decât cele cunoscute de noi din literatura clasică”.

Exemple pentru generaţia în creştere

Personajele sunt din viaţa reală, fiecare poveste este ca un exemplu pentru generaţia în creştere.

Alexe Rău susţine că Lidia Bobână are pană, stil, delicateţe şi fineţe, „poveştile sunt scrise de un om bun, cumsecade, care are încredere în oameni”. Directorul BN recomandă „Poveştile adevărate” ale Lidiei Bobână ca şi cele ale lui Ion Creangă, care, după cum spunea şi criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, sunt bune pentru toţi copiii de la 9 până la 90 de ani. „Poveştile au o substanţă epică cu lectură atractivă, care trezeşte interesul tuturor generaţiilor”, a conchis scriitorul.

Mai mult decât poveşti

Contactată de JUR NAL, Lidia Bobână a spus că acest premiu este o surpriză pentru ea. Jurnalista îi mulţumeşte SIC pentru aprecierea oferită şi pentru că nu a văzut scrierile sale ca nişte lucruri mărunte. „Ele sunt mai mult decât poveşti, sunt luate din viaţa reală a oamenilor care, până la urmă, dau nişte poveţe”, motivează autoarea.

Bobână spune că volumul a apărut după mai mulţi ani de activitate jurnalistică. Poveştile au fost difuzate la Radioul Naţional, ziarul „Luceafărul” şi JURNAL de Chişinău. „Poveştile acestea sunt culese din viaţa oamenilor din Moldova, inclusiv a celor care au plecat peste hotare. Un timp, primeam casete audio cu istorioare povestite de o învăţătoare plecată peste hotare, Raisa Lozinschi. Mi-au mai trimis şi alţi oameni răvaşe, chiar mă căutau pe la redacţii”, spune jurnalista.

Prin aceste poveşti oamenii văd cum sunt înţeleşi, apreciaţi. Lidia Bobână este convinsă că volumul este util celor care sunt trecuţi de vârsta de 30 de ani pentru că după această vârstă oamenii fac cele mai multe prostii.

Salonul Internaţional de Carte este de o vârstă cu Independenţa RM. Se organizează anual sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Comisia Naţională a Republicii Moldova pentru UNESCO, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

SIC se înscrie printre cele mai de seamă evenimente ale vieţii culturale şi ştiinţifice cu rezonanţă în RM şi peste hotarele acesteia. La ediţiile precedente, ne-a spus Alexe Rău, Salonul a avut în total circa un sfert de milion de vizitatori, în cadrul său fiind expuse peste 260 de mii de titluri de carte şi alte genuri de ediţii scoase la peste 450 de edituri din 17 ţări. „Salonul a devenit un focar de idei şi de iniţiative culturale”, a spus Rău.

The following two tabs change content below.