Premiul Cultural Europa, acordat lui Petru Vutcărău la deschiderea BITEI 2012


Festivalul Internaţional al Artelor Scenice BITEI a fost declarat Ambasador al culturii de către KulturForum Europa, organizaţie cu sediul în Germania.

„Acest festival reuşeşte să construiască punţi culturale între Europa de Est şi de Vest şi în întreaga lume, promovează toleranţa, diversitatea şi aduce oamenii împreună”, a menţionat Dieter Topp, preşedinte al KulturForum Europa la festivitatea de inaugurare a BITEI 2012, pe 25 mai curent. Cu prilejul ediţiei a X-a, regizorului şi actorului Petru Vutcărău, director al BITEI şi al Teatrului „Eugene Ionesco”, i-a fost acordat Premiul Cultural Europa, distincţie a KulturForum Europa.

De notat că Forumul European pentru Cultură (KulturForum Europa) a fost fondat la inițiativa lui Hans-Dietrich Genscher, ministru german de Externe în 1992, pentru a promova ideea europeană în toate domeniile culturii. Premiul Cultural Europa, decernat pentru prima dată în 1993 – anul Unu pentru Europa – distinge personalităţi care lucrează la elaborarea ideii de Europa şi contribuie la punerea ei în practică, oferind un model de convieţuire paşnică a multor oameni diferiţi, a căror diversitate este văzută ca un potenţial, o zestre, un conglomerat de valori umane. Respectul reciproc şi tolernaţa ar trebui să fie promovate ca o contribuție în înțelegerea internațională.

I.N.