Premiul 1, de 10 mii de euro, împărțit între concurenți din Ucraina și Belarus

 

Solista de opera Iulia Tereșciuk din Ucraina, Premiul 1, Festivalul-Concurs de Canto Academic „Maria Bieșu” 2013

Festivalul-Concurs Internațional de Canto Academic „Maria Bieșu”, desfășurat între 6 și 15 septembrie la Chișinău, a reunit 36 de concurenți, mai mulți decât la prima ediție. La concurs au participat tineri talentați din Republica Moldova, Germania, Austria, România, Armenia, Israel, Kazahstan, Belarus, Ucraina. Juriul, în frunte cu Roberto Lopez Garcia, dirijor din Marea Britanie, i-a desemnat pe învingători.

Premiul 3, în valoare de 5 mii de euro, le-a fost oferit tinerilor cântăreți Ion Timofti din Republica și Hovanes Nersisian din Armenia. Premiul 2, în valoare de 7 mii de euro, le-a fost acordat soliștilor Ana Dimitriu din R. Moldova și Liparit Avetisian din Armenia.

Soliștii de operă Iulia Tereșciuk din Ucraina și Pavel Petrov din Belarus au cucerit Premiul 1, în valoare de 10 mii de euro.

Marele Premiu al concursului nu a fost acordat. „A fost o competiție dură, dificilă, concurenții au fost foarte buni, dar egali. Niciunul dintre concurenți nu s-a ridicat mult peste nivelul celorlalți, de aceea nu am oferit Marele Premiu”, a declarat pentru JURNAL Svetlana Bivol, membru al juriului, director al Concursului de Canto Academic „Maria Bieșu”.

Festivalul ia amploare, atrage participanții și prin valoarea considerabilă a premiilor, așteptăm următoarea ediție, afirmă Svetlana Bivol, precizând că dintre condițiile obligatorii pentru concurenți va fi prezentarea unei piese din repertoriul Mariei Bieșu și a unei lucrări semnate de compozitori din Republica Moldova.

I.N.