Premiile curg gârlă la Primăria Petreşti

002-e1445506538245Primarul, contabila şi alţi angajaţi ai Primăriei Petreşti, Ungheni, au beneficiat de premii şi ajutoare materiale grase în timp ce unele persoane nevoiaşe au primit refuz

Conflict de interese la Primăria Petreşti, Ungheni. Primarul, contabila şi fiica acesteia au beneficiat  de premii şi ajutoare materiale consistente în timp ce unele persoane nevoiaşe care au solicitat ajutorul primăriei au primit refuz. Mai mult, fiica contabilei, a exercitat atribuţiile de primar în perioada campaniei electorale din 2015 şi a semnat dispoziţia de acordare a unui ajutor social mamei sale. Contabila mai ridicase anterior un premiu în valoare de trei salarii prin decizia Consiliului local, din care făcea parte şi soţul ei şi o primă în valoare de un salariu prin dispoziţia primarului.

La şedinţa Consiliului local Petreşti din 10 februarie 2015, consilierii au aprobat un regulament privind acordarea ajutorului material, a premiilor şi a suplimentelor la salariu pentru funcţionarii şi persoanele cu demnitate publică din primărie. În aceeaşi şedinţă a fost luată hotărârea de a rectifica bugetul primăriei cu suma 68,3 mii de lei şi s-a decis acordarea acesteia sub formă de premii în valoare de câte trei salarii primarului Serghei Gorea,  contabilei şefe, Angela Bereghici, fiicei acesteia, secretara Consiliului comunal, Cătălina Moraru, perceptorului fiscal şi unui specilist funciar din primărie. Decizia a fost aprobată cu votul a zece consilieri, inclusiv al soţului contabilei, care e şi tatăl secretarei consiliului, Ghenadie Bereghici.

Soţul a votat, soţia a ridicat premiul

Ion Ciobanu, consilier local, preşedintele Comisiei buget şi finanţe a Primăriei Petreşti, consideră că decizia este ilegală fiind introdusă în ordinea de zi fără avizul comisiei. „Noi nu am discutat această decizie. Totodată, la şedinţa Consiliului a fost aprobat Regulamentul privind acordarea premiilor şi tot atunci a fost luată decizia de acordare a premiilor în baza acestui regulament. Or, conform art. 21 din Legea 436, Regulamentul intră în vigoare abia dupa ce este semnat de către persoana care a condus şedinţa Consiliului şi secretară, ceea ce nu a fost făcut. În cazul în care s-ar fi îndoit de legalitatea deciziei, secretara ar fi trebuit să sesizeze reprezentantul Cancelariei de Stat. Dar cum putea să o facă, dacă tatăl ei a votat, iar mama sa şi ea au obţinut premii?!”, s-a întrebat consilierul.

Două luni mai târziu, la 1 aprilie 2015, contabila Angela Bereghici a fost premiată cu ocazia Zilei contabilului prin dispoziţia primarului cu încă un premiu în valoare de un salariu. Peste o lună, la 28 mai 2015, aceasta a solicitat un ajutor material, deja de la fiica ei, care exercita în acea perioadă atribuţiile de primar, ultimul fiind degrevat din funcţie pentru perioada campaniei electorale.

Au primit refuz

Potrivit surselor din cadrul primăriei, în acea perioadă, mai mulţi locuitori nevoiaşi au solicitat ajutorul primăriei, dar au primit refuz. De exemplu, o doamnă a solicitat un ajutor financiar pentru înmormântarea unei pensionare fără rude. „Trăia singură. Ştiu că primăria ar putea să ajute la înmormântarea unor astfel de persoane. Nu eram pregătită pentru funeralii. Dar m-am descurcat cu propriile puteri. Responsabilii de la primărie m-au informat că sunt în campanie electorală şi, după alegeri, vor lua o decizie. Nu am mai primit însă niciun răspuns”, ne-a spus femeia.

O altă pensionară a solicitat în 2015 ajutor pentru o intervenţie chirurgicală la ochi. L-a obţinut abia în 2016. „La început, am primit refuz, dar anul acesta mi-au dat 3000 de lei. Locuiesc doar cu nepoata care are trei copii cu vârste de 6, 4 şi 3 anişori. Ea nu are un loc de muncă, ne este foarte greu. Trăim din pensie”, ne-a spus Veronica Ghebea, locuitoare din Petreşti.

„Legea ne permite…”

Primarul Serghei Gorea este la cel de-al doilea mandat. Până în 2015 a fost membru PLDM, apoi, după arestul liderului partidului, Vlad Filat, a semnat o declaraţie în care a anunţat că părăseşte partidul. Gorea a declarat pentru JURNAL de Chişinău că nu vede nimic reprobabil în modul de acordare a premiilor angajaţilor primăriei. „Legea permite acordarea unor premii până la trei salarii în limita a 30% din veniturile obţinute suplimentar la cele aprobate pentru anul bugetar finalizat. În 2014, noi am obţinut venituri cu 240 de mii de lei mai mult. Prin urmare, nu am încălcat legea beneficiind de aceste premii”, a spus primarul.

În ce priveşte  conflictul de interese, acesta ne-a informat că trebuie să revadă deciziile pentru a se pronunţa. Contabila Angela Bereghici, cea care a primit ajutorul material prin dispoziţia semnată de fiica ei, a făcut de asemenea trimitere la lege. „Indiferent cine a semnat dispoziţia, primarul ori altcineva, legea îmi permite să primesc un ajutor material pe an. Şi dacă a fost fiica mea cea care a suplinit funcţia, în viziunea mea, nu are nicio importanţă că a semnat ea. Ar fi fost ilegal dacă mi-ar fi dat un premiu pe care nu l-aş fi meritat”, ne-a spus contabila agasată.

Vor efectua un control

Şeful Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, Ion Harea, ne-a informat că e de puţin timp în această funcţie. „Planificăm o vizită la Primăria Petreşti în urma unor plângeri. Trebuie să examinez documentele, dar dacă soţul a luat parte la votul prin care li s-au acordat premii fiicei şi soţiei, se întrezăreşte un conflict de interese”, a spus Harea.

Acesta a precizat că a înregistrat în ultima perioadă mai multe cazuri în care aleşii locali îşi alocă premii în valoare de trei salarii. „Multe decizii le-am revizuit. Nu în toate cazurile premiile aveau o acoperire financiară”, a mai spus Harea.

 

The following two tabs change content below.