Premiile Concursului Internațional de Canto Academic ”Alexei Stârcea”

Alexei-Starcea-fotoConcursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea”, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, s-a desfășurat între 1 și 6 aprilie la Chișinău. Organizat de Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, cu susținerea Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu”, evenimentul a reunit participanți din Republica Moldova și Ucraina. ”Și-au anunțat participarea și doi soliști din România, dar nu știau că au nevoie de pașapoarte pentru a veni în R. Moldova și din această cauză nu au ajuns la concurs. Important e că în pofida dificultăților am reușit să-l organizăm, după o întrerupere de mai bine de un deceniu. Am reluat concursul promovând astfel muzica lui Alexei Stârcea, compozitor de marcă din Basarabia și creând pentru tineri o platformă de afirmare”, a declarat pentru Jurnal de Chișinău Svetlana Bivol, director al Filarmonicii Naționale.

Precizăm că la etapa finală a concursului au fost admiși 8 concurenţi: Natalia Tanasiiciuc, soprano, Vitalie Cebotari, bariton, Olesea Roman, soprano, Nicolae Vascauţan, tenor, Ana Morari, soprano, Vadim Mitreaev, contratenor, Mâţu Dumitru, tenor, Olga Guţî, soprano.

Juriul condus de Mihai Munteanu (din componența căruia au mai făcut parte Mariana Colpoș, Iurie Florea, România, Andriy Yurkevich, Ucraina și Marian Stârcea, R. Moldova) a acordat următoarele premii: Premiul I – Nicolae Vascauțan și Ana Morari, Premiul II – Vadim Mitreaev și Natalia Tanasiiciuc, Premiul III – Vitalie Cebotari, Dumitru Mâțu și Olga Guțî.

Premiul special al juriului i-a revenit sopranei Natalia Tanasiiciuc, iar Nadejda Postolachi a obținut Premiul pentru cea mai bună prestație scenică, oferit celui mai tânăr concurent.

Familia Stârcea a acordat de asemenea un Premiu special pentru cea mai reușită interpretare a creației lui Alexei Stârcea. Acest premiu i-a revenit Galinei Khodakivska din Ucraina.

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit