Premiile Berlinale 2010

Pelicula „Honey”, în regia lui Semih Kaplanoglu, a primit, sâmbătă seara, Ursul de Aur pentru cel mai bun film în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul povesteşte istoria emoţionantă a unui băiat care se aventurează în păduri pentru a-şi găsi tatăl ce îşi câştigă traiul strângând miere. „Honey” este a treia parte a trilogiei regizorului Semih Kaplanoglu, în care este descrisă evoluţia unui artist din peisajul rural al Turciei.
Marele premiu al Juriului – Ursul de argint şi distincţia „Alfred Bauer”, oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, i-au revenit peliculei româneşti „Eu când vreau să fluier, fluier” în regia lui Florin Şerban.
Roman Polanski, aflat în arest la domiciliu în Elveţia, a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor cu thrillerul politic „The Ghost Writer”, la Berlinala 2010.  Autorităţile americane cer extrădarea lui Roman Polanski sub acuzaţia că a făcut sex cu o fată de 13 ani în 1977. Premiul a fost primit, în numele lui Polanski, de producătorul filmului, Robert Benmussa, care a declarat că regizorul „va fi foarte fericit” pentru această distincţie.
Starul japoneza Shinobu Terajima a câştigat Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Caterpillar”, unde interpretează soţia unui veteran din cel de-al Doilea Război Mondial, rămas cu grave dizabilităţi.
Premiul pentru cel mai bun actor a fost împărţit de Grigori Dobrygin şi Serghei Puskepalis pentru rolurile interpretate în filmul rusesc „How I Ended This Summer”.
România a primit în total trei premii la a 60-a ediţie a Berlinalei – cele două premii obţinute de filmul lui Florin Şerban şi Premiul DAAD obţinut de Adrian Sitaru pentru scurtmetrajul „Colivia”.
La ceremonia de la Berlinale Palast au fost prezenţi membrii juriului internaţional – Francesca Comencini, Nuruddin Farah, Cornelia Froboess, José Maria Morales, Yu Nan, Renée Zellweger, împreună cu preşedintele juriului, Werner Herzog. 1.600 de persoane au luat parte la gala de închidere a Berlinalei. Festivalul a luat sfârşit duminică seara, organizatorii înregistrând un nou succes de bilete vândute, 300.000.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)