Premierul sabotat

PUTERE // De multe ori, indicațiile premierului rămân în vânt

Premierului Vlad Filat i-a crăpat răbdarea. După ce acum o lună și jumătate acesta a cerut miniștrilor să identifice urgent soluții care ar permite reglementarea salariilor șefilor de agenții și de întreprinderi de stat, ieri oficialul s-a văzut nevoit să constate că solicitarea sa nu a fost luată în seamă. De altfel, acesta nu e primul caz când indicațiile lui Filat rămân neexecutate.

Nici solicitarea lui de acum două luni de a se găsi soluții pentru reducerea simţitoare a preţului la paşapoarte, buletine de identitate şi permise de conducere nu a fost respectată.

Iar toate declarațiile premierului despre necesitatea de a demite  „directorii roșii” au rămas în vânt.

După o lună și jumătate de așteptare, premierul Vlad Filat a anunțat ieri supărat că nu mai este dispus să aștepte mult timp soluții pentru reglementarea salariilor directorilor întreprinderilor de stat. Deși a cerut încă mai demult să se facă ordine în acest domeniu, astfel încât administratorii unor instituții de stat să nu poată ridica salarii de zeci de mii de lei, prim-ministrul se arată nemulțumit de faptul că problema a rămas nerezolvată, iar ajustările care au fost implementate întăresc și mai mult situația actuală.

Ultimatumul lui Filat

Amintim că la sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a propus un proiect de hotărâre care stabileşte noi condiții de salarizare a directorilor de agenţii şi întreprinderi de stat monopoliste. Potrivit documentului, salariul maxim al unui asemenea funcționar urma să fie de 24 de mii de lei.

Implicată în campanie electorală, ministrul Muncii, Valentina Buliga, nu a mai venit însă cu noi propuneri. De această dată, Filat a dat indicații ca timp de o săptămână să fie informat despre măsurile concrete ce vor fi întreprinse pentru ca remunerarea directorilor acestor instituții să se facă în funcție de performanțele obținute.

Ignorat şi de Filip

Cu două luni în urmă, premierul îi ceruse și ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, să nu mai arunce praf în ochii cetățenilor și să vină cu propuneri pentru ca pașapoartele și buletinele de identitate să se ieftinească simțitor. Solicitarea venise ca urmare a anunțului făcut de Filip precum că grație eficientizării unor cheltuieli de la Î.S. „Registru”, a devenit posibilă reducerea cu 50% a prețului pentru perfectarea pașapoartelor în regim de urgență.

Deranjat de acțiunea de PR a ministrului democrat, Filat i-a dat indicații acestuia să vină într-o lună cu soluţii reale, la nivel de decizie de Guvern sau chiar de modificare legislativă, pentru o reducere simţitoare a preţului la paşapoarte, buletine de identitate şi permise de conducere.

Filip a ignorant însă solicitarea superiorului, așa cum a făcut-o și ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, căruia premierul i-a dat indicaţii să finalizeze analizele care se referă la preţurile la alte produse.

Primul a fost Gacikevici

Modul în care sunt îndeplinite indicațiile premierului nu ne mai miră. Acum un an, acesta ceruse în ședință de Guvern să fie demis din funcție directorul Băncii de Economii (BEM), comunistul Grigore Gacikevici. Chiar dacă banca se află în gestiunea Ministerului Finanțelor, condus de un liberal-democrat, Gacikevici nu a putut fi detronat.

De altfel, chiar Filat recunoaște că indicațiile sale sunt sabotate de miniștri. Pentru a le veni de hac sabotorilor, premierul a anunțat încă în martie că pornește în inspecție pe la toate ministerele.

 

Mariana RAȚĂ