Premierul român va fi întâmpinat cu proteste

Astăzi, prim-ministrul României, Victor Ponta, va avea o întrevedere cu omologul său moldovean Vlad Filat. În urma întrevederii urmează a fi semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, pentru anii de învăţământ 2012 – 2013, 2013 – 2014, 2014 – 2015, şi Planul de acţiuni în domeniul Justiţiei între Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României pentru anii 2012 – 2013.

Într-un interviu oferit în exclusivitate JURNALULUI, Victor Ponta a declarat că România este un suporter ferm al dorinţei Republicii Moldova de integrare şi de dezvoltare. „Consolidarea cooperării directe şi sistematice dintre guvernele noastre este o expresie concretă a acestui parteneriat cu vocaţie europeană. Cred că este foarte important să demonstrăm că rezultatele acordurilor, proiectelor bilaterale concrete şi deschiderii efective pe care o avem şi la Bucureşti şi la Chişinău pentru această relaţie specială de parteneriat să se exprime în rezultate benefice pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului”, a menţionat Ponta.

Băsescu: „Ponta şi Voronin, totuna e”

Ieri, în cadrul unei întâlniri dintre Traian Băsescu, bloggeri și jurnalişti, Băsescu a afirmat că Victor Ponta nu este o persoană de încredere. „Victor Ponta vine la Chişinău. Aveţi grijă să nu vă mintă. Până şi biografia lui este plagiată. Nu ştiu dacă nu şi-a plagiat şi anul naşterii. Omul ăsta poate fi chiar el însuşi plagiat”, a declarat Băsescu.

În cadrul evenimentului, Băsescu l-a comparat pe Ponta cu Voronin: „Să-i dai unui om mandatul de premier şi el să fie primul care te suspendă. Asta nu arată decât a mentalitate comunistă, bolşevică. Aşa ar fi procedat şi Voronin. Voronin şi Ponta sunt totuna”, a menţionat Băsescu.

„În 2005, în campanie, Voronin ne spunea una, dar la Moscova altceva. Noi am folosit acest lucru pentru a putea promova integrarea europeană a Republicii Moldova”, a menţionat Băsescu.

Traian Băsescu şi-a arătat îngrijorarea că demiterea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie a politizat această instituţie. „Sper să nu fie afectat procesul de acordare a cetăţeniei pentru cetăţenii Republicii Moldova. Mă îngrijorează că s-a produs o schimbare la Agenţia pentru Acordarea Cetăţeniei. A fost numit un om politic. Consider o mare nedreptate a istoriei ca cetăţenii Republicii Moldova să nu poată circula fără graniţe în UE”, a punctat Băsescu.

Ponta, întâmpinat cu proteste

Premierul României, Victor Ponta, va fi întâmpinat cu proteste la Chişinău. Mai mulţi simpatizanţi ai preşedintelui român Traian Băsescu au creat o pagină pe o reţea de socializare prin care invită toţi doritorii să participe la un protest care urmează a fi organizat astăzi, când la Chişinău este aşteptat premierul român.

„Să-l întâmpinăm pe Victor Ponta cu proteste! Traian Băsescu nu trebuie suspendat!”, scrie pe pagina creată pe Facebook, iar la eveniment şi-au anunţat deja participarea câteva sute de persoane.

CU: „Vom comunica cu guvernarea care va rezulta”

Consiliul Unirii (CU) a declarat că va avea o atitudine echidistantă faţă de evoluţiile din România şi va discuta, după încheierea referendumului, cu guvernarea care va rezulta din acesta. „Până atunci, Consiliul Unirii va solicita drepturi adecvate pentru cetăţenii români din Republica Moldova şi din diaspora românească. Membrii CU au subliniat, în mod special, că românii din Basarabia nu sunt „diasporă”, pentru că locuiesc pe un teritoriu istoric românesc şi îşi solicită drepturi de reprezentare corespunzătoare în instituţia legislativă a Statului Român”, se menţionează în comunicatul Consiliului Unirii.


The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)