Premierul moldovean: Executivul de la Chișinău este determinat să demonstreze prin fapte concrete că e un guvern proeuropean

pavel-filip

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat marți că executivul de la Chișinău dorește să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean, afirmând că agenda de reforme prevăzute în acordul de asociere cu UE este prioritară, scrie agerpres.ro.

„Vreau să vă spun cu toată certitudinea că acest Guvern este determinat să demonstreze prin fapte concrete că este un guvern proeuropean, calificativ de fapt compromis într-o anumită măsură de clasa politică de la Chișinău. Agenda de reforme prevăzute de acordul de asociere cu UE și relansarea cooperării cu parteneri externi de dezvoltare constituie o prioritate pentru Cabinetul de miniștri și vom acționa în așa mod încât calificativul proeuropean să revină în albia normalității”, a afirmat Pavel Filip, după întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloș.

El a mulțumit premierului român pentru că a acceptat această întâlnire și pentru că a decis să întindă o mână de ajutor Republicii Moldova. „Vreau să mulțumesc că și de această dată România a decis să întindă o mână de ajutor țării mele care, după cum cunoașteți, este într-o situație extrem de dificilă. Am avut o discuție foarte constructivă și pragmatică pentru care îi mulțumesc domnului prim-ministru și colegilor dumnealui. Poate acum mai mult ca oricând sprijinul acesta este vital pentru cetățenii Republicii Moldova”, a arătat șeful Guvernului de la Chișinău.

Premierul moldovean a menționat că și-a propus ca în 100 de zile să îndeplinească măsurile din programul de guvernare, dar a admis că fără sprijinul României această sarcină este dificilă.

„Îi spuneam domnului prim-ministru că doar acum am înțeles în profunzime expresia că prietenul bun la nevoie se cunoaște. De fapt, România a procedat de câte ori a fost nevoie în asemenea manieră. Țin să mulțumesc pentru disponibilitatea României de a acorda sprijinul financiar rambursabil de 150 milioane de euro, pe termen de cinci ani, desigur în condițiile în care Guvernul de la Chișinău demonstrează că merge pe calea reformelor. Totodată, am convenit cu primul-ministru să valorificăm și ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane (euro — n.r.) în măsura posibilităților”, a mai spus Pavel Filip.

The following two tabs change content below.