PREMIERĂ! „Ţărăncuţă cu fuior pe cale” de Nicolae Grigorescu (250 000 de euro), în inima Chişinăului

Una din cele mai valoroase picturi româneşti aflate în proprietate privată este oferită în custodie Muzeului Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău de către un colecționar corporativ român, prin intermediul Casei de Licitaţii Artmark și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, se relatează într-un comunicat de presă al Institutului Cultural Român.

Pictura „Ţărăncuţă cu fuior pe cale”, semnată de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecată anul trecut cu suma de 250.000 de euro şi este pe locul trei în topul celor mai bine vândute opere pe piaţa românească de artă.

Tabloul a fost adjudecat cu suma de 250.000 de euro

„Ţărăncuţă cu fuior pe cale” abordează tematica satului tradiţional românesc, care i-a adus artistului consacrarea. Astăzi, în România, Nicolae Grigorescu este cel mai bine vândut pictor român.

„Peisajul din tabloul lui Grigorescu poate fi întâlnit şi lângă Orhei, Călăraşi sau Soroca, e o imagine arhetipală despre noi înşine”, a remarcat Marius Lazurca, ambasador al României în R. Moldova, la ceremonia de predare în custodie a capodoperei care a avut loc luni, 4 iunie 2012, la Hotel Leogrand.

„Ţărăncuţă…” se va afla la Muzeul National de Artă al Moldovei timp de un an

Alexandru Bâldea, directorul Casei de Licitații Artmark din Bucureşti, a pus în evidenţă faptul că „începe să devină o normalitate relaţia dintre un muzeu şi o operă deja tranzacţionată”, astfel creându-se un spaţiu de circulaţie a valorilor culturale: „Sperăm să catalizăm gesturi similare şi dinspre colecţionarii privaţi basarabeni spre muzeele din România”.

Au mai vorbit la manifestare Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Capodopera maestrului român va putea fi admirată timp de un an la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Irina Nechit

Tabloul „Ţărăncuţă cu fuior pe cale” de Nicolae Grigorescu, în premieră absolută la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei