Premiera „Steaua fără nume”, un dar de Crăciun pentru noi

Fotografii: Nadejda Roşcovanu

O poveste frumoasă de dragoste, petrecută altădată într-un orăşel de provincie, ne este prezentată acum de actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. În premieră, pe 9 şi 10 decembrie, ora 18.00, sunteţi invitaţi la spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub.

Profesorul celibatar Marin Miroiu îşi duce viaţa printre cărţi şi aştri. În aşteptarea unui volum jinduit, raritate editorială ce vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocneşte, în fapt de seară, cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, călătorind fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul urbei.

Actorul Petru Hadârcă, în rolul lui Grig în acest spectacol, spune că „Steaua fără nume” este un dar de Crăciun pentru toţi admiratorii teatrului. „Este o bucurie şi o sărbătoare pentru fiecare dintre noi, actorii, să se apropie de un text, o replică a lui Mihail Sebastian. Ne înnobilează şi pe noi, dar ne trece şi printr-un examen. Pentru că, atunci când eşti invitat în universul lui Mihail Sebastian, îţi pare şi ţie viaţa mai frumoasă şi te simţi mai tânăr”, relevă cel care este şi directorul teatrului.

„Faptul că eu joc în acest rol este o dovadă în plus că visele se împlinesc. Deci, ai grijă la ceea ce-ţi doreşti!”, ne atenţionează actriţa Diana Decuseară-Onica, cea căreia i-a revenit rolul Monei. „Cu câţiva ani în urmă, când eram studentă şi stăteam undeva sus, pe la balconul doi, priveam în scena şi o vedeam pe Mona, pe care o juca Silvia Luca sau Vera Mariancic, şi-mi ziceam: Doamne, ce norocoase sunt!”. Acum îmi dau seama că e un noroc, dar e şi o mare responsabilitate. Pentru că Mona de atunci e şi Mona de astăzi. Lumea se schimbă, evoluează, felul de a fi al femeilor rămâne acelaşi, doar trăirile şi gusturile sunt altele. Piesa este despre două lumi, una în care sunt mulţi bani, cu jocuri de cazinouri, ruletă, unde există totul, dar lipseşte dragostea. Şi o altă lume, în care există ştiinţă, cărţi şi pasiuni. Probabil, pentru a fi fericiţi, trebuie să alegem a doua lume. Mesajul spectacolului e că fericirea constă în lucruri mici, ceva în care să te simţi bine, fie că această pasiune este cititul, fie că sunt stelele, muzica..”, ne vorbeşte Diana despre rolul mult visat şi despre spectacolul „Steaua fără nume”.

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)