Premieră pentru Moldova – inovaţii 4G la expoziţia „Orange Expo”

Performanţe extraordinare în domeniul telecomunicaţiilor, toţi doritorii de a face cunoştinţă şi a testa avantajele tehnologiei de generaţia a patra au avut posibilitatea să o facă în cadrul expoziţiei Orange Expo, organizată chiar în centrul Chişinăului.

Compania „Orange Moldova” a expus în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet cele mai noi performanţe în domeniul telecomunicaţiilor, telefoniei mobile şi internet. Orange Expo s-a dovedit a fi o posibilitate excelentă de a privi în viitor prin utilizarea tehnologiilor 4G. Graţie companiei Orange Moldova, acest viitor nu este atât de fantastic cum ar părea la prima vedere, dar ceea de ce se vor bucura clienţii Orange în timpul cel mai apropiat!

4G de la Orange Moldova

După vizitarea expoziţiei, puţini se mai îndoiesc de faptul că anume Orange Moldova va deveni prima companie care va implementa în R. Moldova tehnologia 4G. E de menţionat faptul că anume Orange Moldova este prima companie care a prezentat locuitorilor avantajele acestei tehnologii. În cadrul Orange Expo, fiecare doritor a putut să testeze posibilităţile tehnologiei 4G!

În prezent, inovaţiile prezentate de Orange par a fi ceva din lumea fantastică şi oamenii care au trecut pragul „Casei Viitorului”, adică au vizitat centrul Orange Expo, au fost foarte entuziasmaţi şi nu au putut să-şi stăpânească emoţiile. Până şi ministrul Economiei Valeriu Lazăr, care s-a pomenit într-o altă lume după ce a îmbrăcat ochelarii speciali, a exclamat „WOW!”

„Reprezentanţii grupului Orange doresc ca Republica Moldova să devină prima ţară în regiune care va implementa tehnologia LTE  (4G). Este o provocare şi pentru noi, reprezentanţii puterii, pe care am acceptat-o cu mare plăcere”, a declarat Valeriu Lazăr. „Orange este gata să vină cu tehnologii şi investiţii, iar noi trebuie să le oferim această posibilitate. Faptul că Moldova, pentru grupul Orange, este un poligon pentru prezentarea în premieră a tehnologiilor este un avantaj uriaş pentru noi, pentru imaginea ţării noastre”, a adăugat ministrul.

Orange Expo este un mic orăşel al ultimelor inovaţii pe care în majoritatea ţărilor din lume nimeni încă nu le-a văzut. Mai mult, unele inovaţii expuse există doar în câteva exemplare. În centrul expoziţiei „Casa Viitorului” au fost demonstrate pentru toţi oaspeţii posibilităţile 4G.

„Orange Expo este expoziţia ultimelor performanţe în domeniul telecomunicaţiilor pe care le aducem în Moldova. Unele performanţe, prezentate în cadrul acestei expoziţii, există doar în câteva exemplare în lume. Graţie acestei expoziţii, noi vom putea vedea cum se va schimba viaţa noastră în viitorul apropiat. Cu susţinerea grupului France Telecom, Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice şi tehnologiilor informaţionale ale R. Moldova, noi prezentăm astăzi tehnologii noi, servicii noi, descoperiri noi”, a declarat Ludmila Climoc, director general al companiei Orange Moldova.

Un viitor frumos cu Orange Moldova

Orange Expo reprezintă posibilitatea de a privi lumea printr-o prismă nouă. Putem să ne convingem pe viu de avantajele tehnologiei 4G: accesul la internetul de viteză înaltă chiar în mijlocul unui câmp sau în pădure, să priviţi filme, să descărcaţi fotografiile prietenilor sau să desfăşuraţi urgent tratative, dacă nu puteţi să asistaţi personal la ele, sunt doar câteva dintre acestea. Jurnaliştii vor putea oferi spectatorilor posibilitatea de a fi realmente în centrul evenimentelor. Medicii vor putea să comunice cu colegii să consulte pacienţii, să primească instrucţiuni în caz de calamitate naturală etc. Acestea sunt noi posibilităţi pentru dezvoltare, nu numai în domeniul personal, ci şi afaceri, studii, protecţia sănătăţii şi alte domenii.

O ţară mai dezvoltată

„Aş dori să mulţumesc companiei „Orange Moldova” pentru această expoziţie excelentă. Orange Moldova este prima companie, care a introdus în R. Moldova telefonia mobilă şi rămâne leader în prezentarea tehnologiilor noi în acest domeniu. Putem fi siguri că în viitor ne vom folosi de cele mai noi elaborări”, a menţionat Dona Şcola, viceministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor.

Orange Moldova a lansat Internetul 3G fără fir, cu viteză înaltă, accesibil cu serviciul Internet Acum. De asemenea, a prezentat premiera mondială a tehnologiei HD Voice, care oferă posibilitatea obţinerii unei calităţi excelente a sunetului în cadrul discuţiilor la telefonul mobil, fără denaturări şi zgomote. Iar în 2010 Orange Moldova a desfăşurat în premiera naţionala versiunea demo 4G.

„Compania Orange Moldova este o echipă de profesionişti şi dorim să o felicităm pentru oportunitatea oferită de a înţelege mai bine esenţa inovaţiilor şi cum le putem folosi”, a declarat Sergiu Sâtnic, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice şi Tehnologiilor Informaţionale ale RM.

Orange Expo reprezintă un adevărat succes în domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiilor IT! Putem fi mândri de faptul că în Republica Moldova s-a deschis uşa în viitor, în lumea tehnologiilor LTE (4G). Noi am privit în acest viitor. Şi graţie companiei Orange Moldova şi grupului France Telecom, curând acest viitor va deveni prezent!

Ce a fost prezentat la Orange Expo

În Casa Viitorului de la OrangeExpo au fost prezentate inovaţiile 4G în baza tehnologiilor LTE la viteza de 100 Mbit/sec, despre care le-a vorbit vizitatorilor Sergiu Postică, directorul pentru strategie şi dezvoltarea afacerilor al companiei Orange Moldova. În „Casa Viitorului” a avut loc testarea primului în lume telefon 3D, la care pot fi vizionate filme fără utilizarea ochelarilor speciali (ai impresia, că priveşti filmul pe dinăuntru). Una din cele mai atractive performanţe la OrangeExpoa devenit călătoria virtuală, care poate deveni realitate utilizând  ochelarii Spheric. Însăşi denumirea ochelarilor vorbeşte de la sine: lumea virtuală înconjoară  „călătorul” la toate cele 360 grade, adică nu vezi o imagine plată, ci o nouă realitate în jurul tău. Evident, toate se fac cu sunet. Este extraordinară şi invenţia Surround-sound Audio Conferencetransmiterea sunetelor în aşa mod în noi încă nu l-am auzit. Şi aceasta este numai o parte dintre performanţele fantastice, oferite de Orange Expo!

OPINIA SPECIALIŞTILOR

Benoit Deligny, Orange Technocenter, Director EME: „Prima colaborare a laboratorului nostru cu compania Orange Moldova a fost în cadrul implementării Internet Acum. Ulterior am lucrat asupra premierei mondiale a HD-Voice. Ca rezultat al colaborării sunt o mulţime de inovaţii în domeniul telefoniei mobile şi internetului. Împreună cu Orange Moldova, am creat şi această expoziţie care, sperăm noi, va crea impresia dorită.

Remi Thomas, Director LTE, EPC, Orange Group: „Colaboratorii grupului de companii France Telecom au fost întotdeauna alături de specialiştii Orange Moldova. Unul din cele mai importante aspecte ale unei asemenea colaborări l-a constituit primirea unor produse neaşteptate de multă lume. În primul rând, este vorba de tehnologiile perfecte în domeniul internetului mobil. Moldova este ţara în care are loc prezentarea în premieră a performanţelor inovaţionale în domeniul internetului mobil. Orange Moldova dispune de astfel de posibilităţi, în mare parte, graţie faptului că această companie este o parte a marelui grup France Telecom.

LA TEMĂ

Compania Orange a susţinut simpozionul ştiinţific internaţional

Conferinţa în domeniul microelectronicii şi tehnicii de calcul a avut loc în perioada 22–24 septembrie, în incinta Universităţii Tehnice din Moldova

Parteneriatul de şase ani al companiei Orange Moldova şi Universitatea Tehnică a Moldovei demonstrează încă o dată cursul operatorului de telefonie mobilă şi internet spre inovaţiile şi tehnologiile moderne. Astfel, în cadrul acestui parteneriat, a avut loc Conferinţa Ştiinţifică Internaţională în domeniul microelectronicii şi tehnicii de calcul (22-24 septembrie 2011). Scopul conferinţei l-a constituit cercetarea întrebărilor şi studierea perspectivelor de dezvoltare, legate de informarea societăţii, elaborările noi în domeniul IT şi nanotehnologiilor. Paralel cu desfăşurarea conferinţei, a avut loc şi finala concursului studenţesc Earth Rover-2011 în domeniul sistemelor de roboţi mobili. La concurs au participat şase echipe din România, Ucraina şi Moldova, iar cei care au ocupat primele trei locuri au beneficiat de premii din partea Orange Moldova.

Potrivit  directorului general al companiei Orange Moldova, Liudmila Climoc, în cadrul acestui parteneriat compania a susţinut nu numai conferinţa ştiinţifică, ci şi utilarea unei săli de calculatoare, orientate spre tehnologiile mobile, la Facultatea de Tehnică de calcul, Informatică şi Microelectronică.

De asemenea, compania a acordat studenţilor burse, a oferit locuri pentru practică şi a contribuit la realizarea altor proiecte.

„Numai în ultimii ani Orange Moldova a alocat peste două milioane lei pentru realizarea proiectelor universităţii noastre”, a subliniat Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova. „Din acest motiv, această conferinţă este un prilej excelent pentru înmânarea dnei Ludmila Climoc a titlului de senator de onoare a Universităţii Tehnice”, a conchis rectorul UTM.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)