Premieră despre amor la Teatrul Naţional

Deţinător al Premiului pentru cea mai bună regie pentru spectacolul „Fraţii Karamazov” la Gala Premiilor UNITEM-2010, regizorul Alexandru Vasilache a montat un nou spectacol pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, intitulat„Amorul dănţuie şi feste joacă”.

Textul e un colaj din patru piese celebre ale lui Shakespeare: „Neguţătorul din Veneţia”, „Mult zgomot pentru nimic”, „Îmblânzirea scorpiei” şi „Nevestele vesele din Windsor”. Premiera va avea loc pe 24 şi 25 aprilie; în spectacol sunt distribuiţi 23 de actori ai Naţionalului, iar din echipa de creaţie mai fac parte Iurie Matei (scenografie), Ludmila Furdui (costume), Dumitru Tanmoşan (coregrafie), Iurie Andronic (ilustraţie muzicală).

Acţiune scenică dinamică

E un spectacol consacrat iubirii, tinereţii, bucuriei de a trăi. Mai multe cupluri de tineri îndrăgostiţi din cetatea Ţeţina ajung, după diferite peripeţii, să-şi facă nunta în faţa publicului. Acţiunea scenică este foarte dinamică, electrizantă, având la bază tradiţiile naţionale, folclorul, muzica populară românească.

Mărturisind că i-a fost dor de spectacole în limba română – în ultimii ani a montat cu preponderenţă piese în limba rusă pe scena Teatrului de Stat „Anton Cehov” –, Alexandru Vasilache a recunoscut că, după efortul considerabil depus la montarea „Fraţilor Karamazov”, a vrut să se recreeze, să „glumească un pic” şi a pus în scenă „Amorul dănţuie…”, care e axat de asemenea pe o temă profundă, dragostea, doar că mijloacele expresive sunt dansul, cântecul, strigăturile, melodiile populare româneşti, costumele în stil geto-dac.

„Ador folclorul şi am vrut să-l aduc într-un spectacol luminos, prin care să arăt forţa unui sentiment autentic şi energia veseliei autohtone”, a declarat pentru JURNAL Alexandru Vasilache, subliniind că a putut face acest spectacol datorită talentului şi devotamentului faţă de meserie al trupei Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Irina Nechit