Premieră cu „Ametist” la Radio Moldova

Un motan alb cu ochi violeţi pe nume Ametist o ajută pe pictoriţa Maia să lupte cu singurătatea, cu amărăciunea, cu tristeţea provocate de umila sa condiţie de artistă basarabeană. Pisoiul îi rămâne alături după despărţirea de fiica Cristina, trimisă (aproape obligată) să urmeze o facultate în Germania. Povestea devine mai dramatică din ziua în care Maia află că stăpânul unui atelier de vitralii din Magdeburg doreşte s-o înfieze pe Cristina.

Subiectul şi dezlegarea piesei „Ametist” au putut fi urmărite de ascultători duminică seara, 31 iulie, la Radio Moldova. Cu premiera spectacolului radiofonic „Ametist” de Irina Nechit, în regia lui Petru Hadârcă, a fost relansată tradiţionala rubrică „Teatru la microfon”. Potrivit lui Alexandru Dorogan, director al Radio Moldova, teatrul radiofonic este preferat de publicul larg, de aceea montarea unui spectacol nou, după o pauză de un an şi jumătate, asigură continuitatea acestui gen de teatru. Actriţa Mariana Bahnaru, membră a consiliului artistic al Radio Moldova, consideră că spectacolul proaspăt lansat e o reuşită, în el se abordează tema exodului, a dezrădăcinării, oferindu-li-se unor actori valoroşi şansa de a crea roluri vii, expresive, de un real dramatism.

Precizăm că rolul principal, al Maiei, este interpretat de Ala Menşicov, alături de ea evoluează Dumitriţa Botnaru, Irena Boclincă, Petru Hadârcă, Laurenţiu Vutcărău, care realizează de asemenea partituri inspirate.

Compozitorul Marian Stârcea a creat muzică originală pentru „Ametist”, conturând prin linii melodice distincte caracterele personajelor. El reuşeşte să sugereze jocul luminilor şi al culorilor dintr-un atelier de sticlă decorativă şi face posibilă o călătorie imaginară de la Chişinău la Magdeburg, datorită unor compoziţii muzicale de excepţie. Criticul teatral Larisa Turea remarcă emotivitatea şi tensiunea spectacolului ce îi oferă radioascultătorului libertatea de a vizualiza spaţiul şi personajele, cu ajutorul imaginaţiei, în piesă fiind redat destinul omului de artă basarabean.

Regizorul Petru Hadârcă, având experienţa montării a numeroase spectacole la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti, a fost invitat pentru prima dată să monteze o piesă la Radio Moldova: „Mă bucur că i-am convins pe Ala Menşicov şi pe ceilalţi actori, foarte talentaţi, să joace în „Ametist”. De fapt, Dumitriţa Botnaru, Irena Boclincă şi Laurenţiu Vutcărău şi-au făcut debutul în teatrul radiofonic şi sper să mai colaboreze cu radioul. Există o emoţie puternică în acest nou spectacol, ascultătorii se vor regăsi în piesă, deoarece multe familii din R. Moldova se destramă din cauza migraţiei”.

Coordonatorul proiectului, Tatiana Fişer, menţionează că imediat după premieră, duminică, la ora 22.00, mulţi radioascultători au telefonat la Radio Moldova, adresând întrebări despre „Ametist” şi felicitând echipa de creaţie pentru spectacolul în care se simte „un suflu nou”. Unii au observat că Ametist, ce comunică cu publicul prin efecte sonore, e primul motan pe care l-au auzit la Radio Moldova.

Cornelia DONŢU