Premieră absolută în R. Moldova a filmului „Durak” // VIDEO

fotocentral

În cadrul unei conferinţe de presă, OWH Studio a făcut marţi, 13 septembrie 2016, un bilanţ al turneului cinematografic Cronograf Tur, după care a difuzat în premieră absolută în R. Moldova filmul „Durak” la Centrul Cultural „Odeon”

Caravana cinematografică Cronograf Tur 2016 a fost prezentă în 23 de localităţi din R. Moldova

Organizatorii turului cinematografic au desfăşurat proiecții în aer liber, în case de cultură, primării, oferind publicului de la sate o retrospectivă a celor mai bune filme prezentate în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf”. În cadrul unei conferinţe de presă, OWH Studio a făcut marţi, 13 septembrie 2016, un bilanţ al turneului cinematografic Cronograf Tur, după care a difuzat în premieră absolută în R. Moldova filmul „Durak” la Centrul Cultural „Odeon”. Un film zguduitor despre realitatea în care trăim.

Potrivit directorului OWH Studio, Virgil Mărgineanu, al treilea an consecutiv, sub egida Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf, OWH Studio a realizat turul cinematografic Cronograf Tur 2016. Acesta este un satelit al Festivalului Internațional de Film Documentar Cronograf, în cadrul căruia au fost efectuate toată vara proiecţii în 23 de localităţi din Republica Moldova.

„Am prezentat filme documentare şi de ficţiune. Am avut discuţii cu spectatorii de acolo, cu administraţia localităţilor. Este un proiect care se organizează a treia vară şi care, spre surprinderea noastră, are priză la public din ce în ce mai mult, pentru că locuitorii din afara Chişinăului, din păcate, nu au acces la proiecte culturale aşa cum au cei de la Chişinău. Şi atunci este binevenit orice proiect cultural, spectacol, film, concert, întâlnire simplă cu locuitorii. Pentru noi a fost o satisfacţie prin faptul că oamenii au rămas mulţumiţi că am vizitat satele lor şi am proiectat filme”, a menţionat în cadrul conferinţei Virgil Mărgineanu.

„Unde ne primeau, acolo mergeam”

Acesta a mai declarat că proiecţiile s-au desfăşurat în aer liber, pe stadioane, în case de cultură, un pic sau mai puţin amenajate, în sălile primăriilor. „Unde ne primeau, acolo mergeam. Trebuie să recunoaştem că au fost localităţi în care am avut mai mulţi spectatori. A depins foarte mult şi de partenerii noştri locali, care s-au ocupat de organizarea şi promovarea evenimentului. Dar, în general, a fost foarte bine. Cultura revine încet-încet pe poziţia sa”, a adăugat directorul OWH Studio.

El a mai menţionat că acest proiect nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi fost susţinut de partenerii de bază ai Cronograf Tur 2016: Agenţia Elveţiană pentru Cooperare şi Dezvoltare, Compania StarNet Soluţii, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

„Filmele de ficţiune au avut priză la public”

Întrebat de JURNAL de Chişinău care au fost cele mai aplaudate filme proiectate în timpul verii, Virgil Mărgineanu a declarat că filmele de ficţiune au avut priză la public, mai puţin documentarele. „Publicul nostru reacţionează mai lejer la ficţiune. Pe cele documentare a trebuit să le prezentăm, să le facem o introducere, să le spunem că e bine să privească şi filme documentare. Dar au fost şi documentare care au avut succes. Pentru lume, filmele documentare sunt mai greoaie, mai propagandistice”, a mai spus regizorul.

Potrivit acestuia, localităţile în care au fost proiectate filmele au fost selectate din peste 50 de localităţi, care au scris câte o motivaţie de ce vor să meargă Cronograf Tur la ei în sat. Cel mai mult public a fost la Ialoveni, Cimişlia, unde s-au implicat mulţi tineri.

 

„DURAK”, o intensă dramă socială

„Susţinem Cronograf Tur 2016 pentru a doua oară. Ceea ce ne-a determinat să acordăm acest suport ţine de principiul pe care noi îl numim incluziunea socială şi pe care tindem să-l promovăm şi să-l reflectăm în tot ceea ce facem ca organizaţie. Graţie Cronograf Tur 2016, peste 2000 de oameni din Republica Moldova au avut acces la vizionarea filmelor de calitate, care abordează teme ca identitatea, valorile umane şi relaţiile interumane. Or, acesta reprezintă un prilej foarte bun pentru a explora cine suntem, ce preţuim şi cum gândim despre societatea şi despre mediul în care trăim. Vizionând astfel de filme, ne întrebăm cum putem să fim mai buni”, a spus Cristina Cojocaru, reprezentanta Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC.

După conferinţa de presă, a fost prezentat making of-ul caravanei cinematografice, iar la ora 18:30, a avut loc premiera absolută în Republica Moldova a mult discutatului film „Durak”, o intensă dramă socială, realizată de tânărul regizor rus, Yuriy Bykov, care a atras atenția presei și criticilor de film din 2013, când și-a prezentat la Cannes cel de-al doilea lungmetraj, Майор/The Major.

Cel de-al treilea film al său, „Durak/ Prostul”, redă cruciada pe care o duce un modest instalator de provincie, cu multă inconştienţă, împotriva unui sistem politic corupt şi meschin. Un film care nu putea fi plasat în altă parte decât în estul Europei. Totul pleacă de la o ţeavă spartă într-o clădire decrepită, care stă să cadă peste bieţii săi locatari, în timp ce autorităţile se ascund cu rea-voinţă în spatele beneficiilor personale de pe urma birocraţiei. Mai întâi, împins de teama pentru propria viaţă, chinuit mai apoi şi de grija pentru semenii săi, protagonistul, Dima Nikitin, va începe o luptă personală cu morile de vânt ale regimului. Un film cu multe semne de întrebare şi cu multe premii internaţionale. Virgil Mărgineanu a afirmat că filmul „Prostul” este în prezent pe val, inspirat din realitate.

(Priveşte aici filmul http://baskino.club/films/dramy/11328-durak.html)

The following two tabs change content below.