Prejudicii de milioane la „Moldtelecom”

FLAGRANT // A fost pornită o cauză penală împotriva foştilor conducători ai întreprinderii

După ce, în ediţia de marţi a JURNALULUI, în articolul „Directorii roşii”, am menţionat că actuala guvernare nu s-a ţinut de cuvânt atunci când a promis să facă ordine la „Moldtelecom” şi nici cel puţin nu a făcut publice rezultatele controlului pe care anunţase că îl va efectua la această instituţie, ieri, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a anunţat despre mai multe ilegalităţi descoperite la „Moldtelecom”.

Potrivit jurnal.md, neregulile descoperite la „Moldtelecom” au fost comise de foşti factori de decizie, împotriva cărora ofiţerii Centrului au iniţiat o cauză penală la 2 septembrie 2009. Foştii conducători de la „Moldtelecom” vor fi cercetaţi penal pentru folosire intenţionată a situaţiei de serviciu în interes material, soldată cu urmări grave pentru companie.

În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că factorii de decizie de la „Moldtelecom” au prejuduciat instituţia cu circa 39 milioane de lei, ignorând regulamentul intern cu privire la achiziţii şi la selectarea furnizorilor, acestea fiind organizate fără licitaţii publice, în condiţii de netransparenţă, fiind preferate în multiple cazuri firme afiliate.

Ancheta a mai dovedit că „Moldtelecom” avea legături cu o firmă care a fost fondată în exclusivitate pentru a servi în calitate de intermediar în scopul tăinuirii relaţiilor de afinitate existente între ex-directorul general al S.A. „Moldtelecom”, Gheorghe Ursachi, şi o rudă de a sa de gradul I care era şi fondatorul unui S.R.L. și care derula afaceri cu „Moldtelecom”. Paralel, respectiva rudă era angajată în calitate de vicedirector al Departamentului vânzări servicii, fiind parte la unele tranzacţii cu conflict de interese.

Într-un alt episod, prin adoptarea de către Consiliul Societăţii a deciziei de prelungire a contractelor privind terminaţia traficului internaţional şi menţinerea reducerii de 0,02 dolari SUA/min., contrar intereselor „Moldtelecom”. Acesta a fost prejudiciat cu 12,2 milioane de lei în 2008 şi cu 3,6 milioane de lei în primele zece luni ale anului 2009.

Ca rezultat al faptului că foştii factori de decizie ai „Moldtelecom” au acceptat semnarea contractelor privind traficul internaţional cu anumiţi agenţi economici străini, nefiind întreprinse măsuri concrete în vederea neadmiterii acumulării datoriilor debitoare, au favorizat cauzarea unui prejudiciu companiei în valoare de 24,2 milioane de lei.
Acţiunile de urmărire penală în acest caz continuă.

În 2009, CCCEC a pornit o cauză penală şi în privinţa lui Gheorghe Ursachi pentru eschivarea de la prezentarea declaraţiilor cu privire la proprietăţi pentru perioada anilor 2004–2009. Cauza a fost remisă Procuraturii Anticorupţie.

M.R.