Pregătirea şcolilor întârzie

EDUCAŢIE //Am luat un proiect din partea FISM-ului, care ne-a permis să schimbăm acoperişul şcolii”

Pregătirea şcolilor pentru noul an şcolar este pe ultima sută de metri. Cu toate acestea unele instituţii nu sunt gata să deschidă uşile în faţa elevilor. În special şcolile care s-au angajat într-un proiect şi s-au apucat de schimbat acoperişul, uşile, geamurile. După cum spun directorii acestor instituţii, reparaţiile cosmetice sunt achitate de către stat, cel puţin o parte, în timp ce cele capitale sunt suportate de proiectele luate de instituţia respectivă.

Marina LIŢA

„Pentru cele 34 de instituţii şcolare din raionul Cimişlia autorităţile centrale au alocat şase milioane 750 mii de lei. Pe moment au fost efectuate reparaţii curente în toate şcolile din raion. Întârzie şcolile unde au loc reparaţii capitale”, a declarat pentru JURNAL Ion Delinschi, şeful Direcţiei generale învăţământ, tineret şi sport Cimişlia.

10 mii de lei pentru reparaţii curente

Potrivit acestuia, în două instituţii de învăţământ din raion încă se mai lucrează de zor la pregătirea pentru începutul anului şcolar: Liceul Teoretic „Sergiu Coipan” din satul Selemet şi gimnaziul din localitatea Gradişte. Acesta a dat asigurări că şi sistemele de încălzire au fost pregătite. „În proporţie de 90 la sută. Au mai rămas unele instituţii care au fost conectate la gaz”, a adăugat Delinschi.

 

Valentina Bulăţel, directoarea gimnaziului din localitatea Gradişte, raionul Cimişlia, ne-a comunicat că au avut planuri grandioase pentru instituţia pe care o conduce. „Am luat un proiect din partea Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), care ne-a permis să schimbăm acoperişul la unul din blocuri. Au fost reparate şi schimbate trei blocuri sanitare, uşile de la clase, clădirea a fost conectată la conducta de gaze”, a declarat pentru JURNAL Bulăţel.

 

Proiect FISM

Aceasta susţine că, deşi reparaţia a început în iunie, mai au încă de lucru. „Dacă s-ar munci 24 de ore pe zi, poate am reuşi să finisăm până la 1 septembrie. Dar aşa, nu cred, însă ne vom strădui să o scoatem la capăt până la începutul anului şcolar”, a comunicat directoarea.

Bulăţel a mai menţionat că din partea statului au primit 10 mii de lei pentru reparaţii cosmetice. „Noi am cheltuit deja pentru reparaţiile cosmetice în clase, pe coridoare şi în sala de sport în jur de 15 mii de lei. Restul banilor va fi achitat de primăria din localitate. Unele materiale le-am luat în avans de la magazinele specializate. Cei mai mulţi bani s-au dus la reparaţia coridoarelor şi a sălii de sport”, a menţionat directoarea.

 

Tot în baza proiectelor a fost renovată cantina şcolară a Liceului Teoretic „Sergiu Coipan” din satul Selemet, raionul Cimişlia. Aceasta a mai fost amenajată cu mese şi scaune noi, geamurile din lemn au fost înlocuite cu geamuri termopan, iar la intrarea în cantină au fost montate uşi noi. Renovarea cantinei şcolare a fost posibilă în urma implementării unui proiect luat de un voluntar al Corpului Păcii, care timp de doi ani a activat în cadrul liceului din localitate.

 

Circa 90 % din şcolile din republică au încheiat lucrările

Mihai Cârlig, pretorul sectorului Râşcani din Chişinău, susţine că nu sunt pregătite pentru noul an şcolar nici instituţiile de învăţământ din capitală. Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei Educaţie a Primăriei, afirmă că toate instituţiile de învăţământ din capitală vor începe noul an şcolar în regim normal. „Ca şi săptămâna precedentă, continuă lucrările de pregătire a instituţiilor de învăţământ pentru noul an de studii, se lucrează intens şi în zilele de odihnă. Sălile de studii sunt aproape pregătite, se mai lucrează la sălile de sport, acoperişuri, geamuri. În timpul care a mai rămas, credem că ne vom încadra şi procesul de studii nu va fi afectat. Vom începe anul şcolar fără impedimente”, a precizat aceasta.

De menţionat că Ministerul Educaţiei a stabilit ca 17 august să fie termenul-limită de finisare a reparaţiilor şi a pregătirilor pentru noul an de învăţământ. „Acesta a fost prelungit până pe 22 august. Pe moment, circa 90 % din şcolile din republică au încheiat lucrările”, a declarat pentru JURNAL Violeta Terguţă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

 

Potrivit Ministerului Finanţelor, pentru noul an de studii, din bugetul de stat au fost alocate aproape 80 de milioane de lei. Aproximativ 34 de milioane dintre aceştia sunt bani pentru finisarea construcţiilor noi.

Totodată, aproximativ 44 de milioane de lei au fost rezervaţi pentru reparaţiile capitale ale edificiilor şcolare. Anul trecut, pentru restaurarea a 512 şcoli din cele 1478, Guvernul a alocat 107 milioane de lei.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)