„Prea mulţi”, ca să se revolte

 

Au mai rămas zile numărate până la începerea noului an școlar, iar în instituțiile de învățământ din republică se atestă un deficit major de profesori, peste 1.300 de locuri vacante doar în Chișinău. Indexarea salariilor cu 8% promise de guvern nu-i bucură pe dascăli. Dimpotrivă, aceștia se simt jigniți și cer o majorare a salariilor de 50%. O altă problemă sunt blocurile sanitare, în 62,8 % din școlile din republică există doar WC-uri externe, urât mirositoare, fără geamuri, iar unele riscă să se prăbușească.

E o lipsă acută de cadre didactice în toată republica. Numai în municipiul Chișinău sunt 1.324 de locuri vacante. Cea mai acută criză este în educația timpurie, la clasele primare. Lipsesc profesori la disciplinele matematică, fizică, chimie, limbi străine. Șefa adjunctă a Direcției de Învățământ General Cimișlia, Gabriela Garaba, ne spune că, din cele 465 de cadre didactice care activează în școlile din raion, 40% sunt pensionari.

„Așteptăm și noi să vină cadre tinere. Deși am primit oferte că vor fi repartizați în raion 20 de tineri specialiști, deocamdată nu a venit nimeni. Avem nevoie de profesori de fizică, matematică, limbi străine, istorie”, menționează Garaba.

Și la Rezina, din 464 de cadre didactice, circa 90 sunt pensionari, iar cei de la direcție ne spun că sunt în așteptarea noilor specialiști. „Tinerii refuză să vină, cei de limbi străine au alte oferte, iar în ce-i priveşte pe cei de la matematică, știm că nici locurile la facultate nu au fost acoperite. Nu este solicitată ca profesie matematica”, ne spune Angela Vâșcovschi, șefă adjunctă a Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina.

Preferă să plece peste hotare decât să lucreze cu 2900 de lei

Potrivit Ministerului Educației, școlile au nevoie foarte mare de profesori de matematică – 227, de cultură fizică – 128, de profesori de limba și literatura română – 118. În raionul Nisporeni lipsesc 105 cadre didactice, iar din cei 505 profesori, 116 sunt pensionari. Tinerii specialiști nu se grăbesc să meargă în sate pentru a munci, chiar dacă din acest an statul le oferă indemnizații unice de 45 de mii de lei. Tatiana Șișcanu, specialist principal al Direcției Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni, ne spune că aceștia nu sunt mulțumiți de salariu și preferă să plece peste hotare. „Acum se oferă câte 45 de mii de lei pentru necesitățile tinerilor specialiști, pentru gazdă, servicii comunale, dar nu se grăbesc să vină”, remarcă Tatiana Șișcanu.

Salariul unui tânăr specialist începe de la 2.900 de  lei, conform Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, iar cei 45.000 de lei pe care îi oferă statul nu sunt suficienți pentru un trai decent, susțin absolvenții de facultate. „Am terminat în acest an Facultatea de Litere de la USM și ar trebui să merg în raionul Nisporeni să predau, dar nu-mi convine deloc satul în care mă trimit. Gazda mă costă 500 de lei, alți 500 de lei – pentru servicii, mâncare, îmbrăcat, materiale pentru lucru, și mi se oferă un salariu de 2000 de lei. Cum să trăiesc într-un loc străin cu așa bani?”, se întreabă Tatiana, tânără specialistă.

„Majorarea salariilor cu 8% e bătaie de joc”

Acum câteva săptămâni, Guvernul a anunțat că va indexa cu 8% leafa pedagogilor, începând cu 1 septembrie. Un calcul simplu făcut de mai mulți dascăli arată că ei ar urma să primească cu 200-300 de lei mai mult, fapt ce-i nemulțumește. Gheorghe Blănaru, șeful cabinetului metodic al Direcției Generale de Învățământ Cantemir, susține că este „bătaie de joc”. „Statul se gândește la majorarea salariilor pentru profesori, dar la lucrătorii din direcțiile de învățământ nu s-a majorat deloc. Toate direcțiile de învățământ din RM necesită cadre, nu există specialiști, din cauza salariului mic. Noi promovăm politicile Ministerului Educației, dar suntem angajați ai instituțiilor raionale și avem salarii începând de la 2200 până la 2600 de lei”, menționează Blănaru. Nemulțumiți de această indexare, mai mulți profesori au creat pe facebook grupul „Pedagogi Solidari”, iar pe 16 august la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au lansat o petiție „Profesorii Merită” prin care cer majorarea salariilor cu 50%.

„Sistemul se confruntă deja cu o lipsă acută de profesori (peste 1500 în 2018) care se va agrava dacă tendințele actuale se mențin. Majorarea salariilor nu este un moft, ci o necesitate dacă vrem să mai avem sistem educațional în cinci ani de zile, ținând cont de faptul că 16% din toate cadrele didactice au peste 60 de ani, iar în sistem vin anual doar cca 250 de noi tineri specialiști. Cerem majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și dublarea salariilor personalului auxiliar”, se arată în textul petiției.

Lipsă și de blocuri sanitare decente

În mai multe localități din R. Moldova, școlile nu dispun de blocuri sanitare în interior, iar cele exterioare sunt de pe vremea sovietică, fără geamuri, uși, cu acoperișuri stricate, unde persistă un miros greu de suportat. UNICEF a realizat un raport în perioada 2014-2015, unde s-a atestat că în 62,8 la sută din școli există doar veceuri externe. La începutul acestei săptămâni, pe pagina de facebook „Vrem toalete decente în școlile din RM”, a fost publicată o serie de fotografii care demonstrează că situația veceurilor din instituțiile de învățământ din republică nu s-a schimbat considerabil. Ponderea cea mai mare a şcolilor cu WC-uri externe este caracteristică pentru zona de sud a republicii (68,7%), urmată de zona de nord (64,6%) şi centru (44,3%). De WC-uri externe, în medie pe republică, se folosesc 38,8% din elevi, în sectorul rural ponderea estimată constituie 64,2%. Lipsa blocurilor sanitare interne în instituțiile de învățământ ne-o confirmă și Gheorghe Blănaru.

„Din cele 27 de instituții de învățământ doar 50% au blocurile sanitare în interior. Da, avem probleme la acest capitol, s-au alocat bani de la raion pentru a construi toalete în interior, dar problema principală este că nu avem canalizare în sate. Pentru a construi o stație de epurare este nevoie de mulți bani, acesta de fapt este principalul motiv din care se tergiversează construcția blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ”, menționează Blănaru.

Aceeași situație, unde peste 50% dintre blocurile sanitare sunt amplasate pe teritoriul instituției, e și în raioanele Nisporeni și Rezina, ne-au comunicat responsabili din cadrul direcțiilor raionale de învățământ.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)