Prăpastie între demnitari şi copii

Copiii Basarabiei. Foto: Nadejda Roşcovanu

Discrepanţa dintre, pe de o parte, indemnizaţiile pentru copii, salariile profesorilor şi, pe de altă parte, cele ale miniştrilor şi deputaţilor  

În R. Moldova doar salariile și indemnizațiile demnitarilor sunt de ordinul zecilor de mii de lei, pentru profesori, copii orfani, pensionari și alte pături sociale însă nu se găsesc niciodată mijloace financiare. Potrivit declarațiilor de avere pentru 2016, miniștrii Guvernului Filip indică averi de ordinul milioanelor. Cel mai bogat este ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a declarat în 2016 venituri în mărime de peste patru milioane de lei, în timp ce profesorul de muzică de la Gimnaziul Chiperceni, Orhei, unde și-a făcut studiile acest ministru, primește un salariu lunar de 900 de lei.

Vladimir Cebotari a declarat, pentru 2016, un venit din salariu de ministru de peste 192.000 de lei. Conform declarației de venit, soția sa a vândut cota-parte de 40% din compania Fly One SRL, încasând un venit de 4 milioane de lei. În același timp, ministrul deține 50% dintr-o firmă specializată în comerț, în valoare de 2.700 de lei, precum și 95% din Vlaconic, firmă specializată în agricultură, cu valoarea de 655.500 de lei, despre care atât anul trecut, cât și în 2015 menționa că nu a intrat în succesiune.

Cebotari mai are două case de 180 de metri pătrați și 270 de metri pătrați despre care nu menționează cât costă. La fel, nu a indicat nici prețul apartamentului pe care l-a vândut anul trecut. Ministrul are mai multe conturi bancare, cel mai valoros fiind de 110.000 de lei. În declarația de avere a ministrului au fost depistate încălcări la declararea veniturilor şi proprietăţilor în baza informaţiilor prezentate, însă nu a fost sancționat, deoarece Autoritatea Națională de Integritate susține că omisiunile sunt neesenţiale şi au fost admise neintenţionat.
Cei câțiva lei adăugați la salariul profesorilor

Vladimir Cebotari. Foto: Nadejda Roşcovanu


Actualul ministru al Justiției și-a făcut studiile la Gimnaziul Chiperceni, raionul Orhei. Directoarea instituției, Maria Veveriță, se plânge că nu a terminat reparația în cantina școlară din cauza muncitorilor necalificați și speră ca să rezolve problemele până la începerea noului an școlar. Una din cele mai dureroase teme este cea a salariilor care vor crește de la 1 septembrie curent cu 11%. „Cum să fim mulțumiți?! Doar o parte din profesori vor primi un pic mai mult, cei care au grade, în rest nimic. Și această majorare este foarte mică, doar că noi aici, în sat, suntem entuziaști”, ne spune directoarea.

Potrivit acesteia, cel mai mic salariu ridicat la instituţia pe care o conduce constituie 900 de lei, salariul ridicat de profesorul de muzică, iar profesorul de biologie este remunerat cu peste 1.200 de lei. Doar câțiva profesori din cei 18 au salarii care ajung până la 4.500 de lei, pentru un număr mai mare de ore. Prima învățătoare a ministrului Cebotari, Ana Galescu, ce mai predă în gimnaziu, ridică un salariu de aproximativ 4.500 de lei, de patru ori mai puțin decât elevul său, care, în calitate de ministru, primește un salariu lunar de peste 16.000 de lei. Directoarea ne spune că ministrul face anumite cadouri gimnaziului și îl va invita la careul de inaugurare la 1 septembrie. „Îl ținem minte, el ne face cadouri, vine pe la noi, într-un an ne-a adus tehnică electronică, ne-a promis costume naționale. Îi vom scrie pe Facebook un mesaj în care îl vom invita la 1 septembrie”, ne-a spus Veveriță

Indemnizații lunare de peste 8.000 de lei

Pe lângă salariile de aproximativ 10.000 de lei, unii deputați ridică lunar indemnizații grase. Confrom declarațiilor de avere ale deputaților pentru 2016, mai mult de jumătate dintre ai au primit indemnizații de aproape 70.000 de lei. Printre cei mai „sărăci” se numără democratul Ion Bălan, care a ridicat în 2016 un salariu de 113.401 de lei, precum și o indemnizație în mărime de 106.435 de lei. Liberalul Valerian Bejan, pe lângă salariul de 110.551 de lei, s-a pricopsit cu compensații în mărime de 91.469 de lei.

În R. Moldova, un deputat, în afară de salariu, beneficiază de o indemnizație lunară pentru transport, dacă renunță la mașina de serviciu, în valoare de 4.000 de lei, de o alocație pentru chirie în cazul în care nu este din Chișinău în mărime de 4.000 de lei, de 1.000 de lei pentru participarea la ședințele plenare ale Parlamentului. Deputaţii mai au indemnizații de concediu în mărime de 5.300 de lei, prime de Paști și de Crăciun – 2.000 de lei și de un ajutor material anual de 7.500 de lei.

Copiilor orfani statul le oferă 800 de lei lunar

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș. Foto: Nadejda Roşcovanu

În urma aprobării de către Parlament a proiectului de lege privind prestațiile sociale pentru copii, începând cu 1 ianuarie 2017, indemnizațiile au crescut, dar nesemnificativ. Conform noii legi, femeile care vor naște gemeni sau mai mulți copii dintr-o singură sarcină vor beneficia de 270 de lei lunar timp de trei ani. După un simplu calcul, un copil în cei trei ani va ridica, nici mai mult, nici mai puțin, 9.720 de lei, echivalentul unei indemnizații lunare a unui deputat.

Totodată, mamele care nu au fost angajate în câmpul muncii şi nu au plătit în fondul asigurărilor sociale vor primi o indemnizație lunară de 540 de lei timp de doi ani, ceea ce constituie, în doi ani, circa 13.000 de lei, echivalentul salariului lunar al spicherul Andrian Candu pentru 2016.

Documentul adoptat de Parlament mai prevede plăți pentru îngrijirea copilului aflat sub tutelă, pentru copiii rămași fără ocrotire părintească permanentă și temporară, precum și pentru copiii adoptați. De la 1 ianuarie 2017, statul îi va milui pe aceşti copii cu tocmai 800 de lei lunar, în timp ce ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, pentru 2015 a încasat 1.370.447 de lei, peste 100.000 de lei lunar de la AO „Parteneriate pentru fiecare copil”, pentru funcția de director și câte 11.500 de lei lunar pentru activitatea de ministru.

În 2016, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a luat în evidenţă 4.172 de copii rămaşi fără îngrijire părintească.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)