PPEM nu va participa în niciun fel în actuala guvernare

DSC_6534sedinta parlament18.02.2015foto nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Într-un interviu acordat portalului Tribuna, liderul PLDM Vlad Filat a calificat cooptarea la putere a grupului condus de Iurie Leancă drept „un adevărat test” pentru ultimul. Drept replică, acesta a postat un comentariu pe Facebook în care a anunţat că PPEM nu va participa în niciun fel în actuala guvernare. Potrivit fostului premier, actuala coaliție “neputincioasă” a fost negociată cu Ghimpu, Lupu, Plahotniuc ș.a. El îi sugerează fostului coleg de partid să-și încerce din nou norocul la PCRM.

Vlad Filat a mai declarat: „Am auzit și eu astfel de afirmaţii și cred că, dacă se va ajunge la o astfel de situaţie, aceasta va fi un adevărat test pentru Iurie Leancă. Or, el va trebui să demonstreze ce-și dorește cu adevărat: integrarea europeană a țării sau funcţii și pârghii administrative. Integrarea europeană a țării poate fi susţinută atât condiţionat, cât și necondiționat. Nu aș vrea să intru în detalii și să-i dau sfaturi fostului meu coleg, dar să nu credeţi că noi nu înțelegem ce se întâmplă cu adevărat în politica moldovenească, cine și ce sfori trage și care sunt scopurile urmărite în realitate”.

Drept replică, preşedintele PPEM a menţionat că Vlad Filat traversează o perioadă de panică și confuzie. „PPEM nu va participa în niciun fel în actuala guvernare, nu o va susține și nici nu va solicita portofolii. [Deoarece] înțeleg că asta e cea mai mare grijă a lui, nu intenționăm să-i luăm nici Vama, nici Fiscul și nici alte „instituții strategice” pentru el sau colegii lui de alianță. PPEM nu are cum să intre într-o coaliție negociată netransparent, de un grup de interese, printre ei fiind și oameni care sunt implicați în jefuirea și gestionarea deficitară a BEM. Atunci când au făcut această alianță nu întâmplător au refuzat să ne invite și pe noi la discuții, iar cel care s-a opus a fost tocmai liderul PLDM și asta nu doar din orgoliu, ci pentru că înțelegea bine condițiile pe care le-am fi pus. Au preferat să facă această alianță fragilă, să aducă din nou Moldova la limita crizei politice.”

„PPEM va rămâne în opoziție, așa cum am anunțat, indiferent de numărul de voturi pe care îl va avea actuala coaliție de guvernare. Responsabilitatea pentru tensiunea prin care trece țara în aceste momente le aparține celor din Coaliție. Au ajuns să nu-și mai poată ține oamenii în partide, unii pentru că au fost oportuniști încă de când au fost puși pe liste, alții pentru că s-au săturat să fie mințiți și să participe la jocurile de interese ale liderilor.”

„PPEM consideră că actuala guvernare e compromisă, e lipsită total de credibilitate și se află în imposibilitatea de a gestiona situația de criză în care au adus țara. Noi considerăm că era logic ca până la momentul constituirii alianțelor minoritare sau majoritare de guvernare, toate forțele proeuropene să stea la masa de negocieri, în mod transparent, pentru a discuta deschis problemele cu care se confruntă țara și să se ia decizii responsabile în interesul cetățeanului acestui stat.”

„În ce privește posibilitatea de a negocia o nouă majoritate parlamentară proeuropeană, o asemenea opțiune ar putea fi examinată doar în niște condiții care să cuprindă obligatoriu cerințele societății privind depolitizarea, deoligarhizarea, reformarea reală a instituțiilor statului, în special celor din domeniul justiției.”

„Îi reamintim lui Vlad Filat că actuala coaliție neputincioasă a fost negociată cu Ghimpu, Lupu, Plahotniuc și alții, nu cu noi, la ei să caute colacul de salvare, nu la PPEM. Sau poate să-și încerce din nou norocul la PCRM, un partid care a demonstrat că la nevoie poate fi un bun partener de jocuri de culise pentru PLDM și PDM”, scrie Leancă pe Facebook.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)