„Poziția copilului” a adunat o sală arhiplină la Chișinău

Luminița Gheorghiu și Florin Zamfirescu în filmul „Poziția copilului” de Călin Peter Netzer, Ursul de Aur, Berlin, 2013

Festivalul Filmului European s-a lansat pe 19 mai la Chișinău, cu premiera celui mai recent succes cinematografic românesc – lungmetrajul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer.

La ceremonia oficială de deschidere a Festivalului, filmul a fost prezentat de Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova și Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Lungmetrajul lui Netzer a deschis Festivalul Filmului European

Domnul Lazurca a amintit spectatorilor adunați în număr mare că producția „Poziția copilului” a fost apreciată la cel mai înalt nivel de publicul și critica europeană, câștigând premiul Ursul de aur, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin: „Acest premiu confirmă valoarea noului val al cinematografiei românești”. Excelența sa a comentat într-un mod original receptivitatea cinefililor locali, care au umplut până la refuz incinta cinematografului „Gaudeamus”, menționând că dânsul și-a pierdut locul din sală și că va urmări în picioare filmul, în semn de solidaritate cu publicul entuziast.

Producția „Poziția copilului”, realizată după un scenariu de Călin Peter Netzer și Răzvan Rădulescu, sondează relațiile dintre o mamă posesivă, Cornelia Kerenes (în interpretarea stelară a Luminiței Gheorghiu), și fiul ei matur Barbu (Bogdan Dumitrache). Atunci când „băiatul” dă de în necaz, omorând cu mașina un adolescent de 14 ani, întreaga familie de doctori înstăriți a ucigașului se mobilizează pentru a salva „bietul copil” de la ispășirea pedepsei.

Corupția începe acasă

Este uimitor cât de bine funcționează mecanismul corupției într-o Românie a extremelor sociale și cât de eficient coordonează „clanul” această criză. Se dau telefoane unor înalți funcționari și experți juriști, sunt pregătite șpăgile, este studiată întreaga procedură a investigației judiciare, pentru a găsi punctele vulnerabile și ieșirile de urgență. Cornelia se dedică trup și suflet acestei operațiuni de salvare, pentru că e la mijloc nu doar viitorul fiului său, dar și imaginea ei de mamă atotputernică. Pentru că Barbu o evită, încercând să taie în sfârșit cordonul ombilical, Cornelia vede această nenorocire ca fiind o șansă de a recupera dominația sa asupra fiului. Nu aflăm prea multe detalii despre trecutul tumultuos al acestei relații aflată la limita normalității, dar înțelegem că Barbu își dorește de mult timp să iasă dintr-un cerc vicios. „Nu te vei schimba”, îi spune el mamei sale. Într-adevăr, e prea multă pasiune, obsesie, singurătate și inutilitate acumulată în Cornelia pentru ca să se schimbe ceva. Barbu este universul ei și scuza propriei ratări.

Perversiunea umană, tradusă în lei și euro

Tensiunea acțiunii și măiestria creatorilor filmului ajung la maxim în scenele de final, când fiul și mama merg la familia victimei pentru a atrage părinții îndoliați de partea lor. Ca o adevărată „drama queen”, Cornelia intră în rolul pocăitei, executând un admirabil exercițiu de manipulare. Față în față cu niște oameni care și-au pierdut băiatul din cauza excesului de viteză și de tupeu al fiului ei, Cornelia nu ezită să vorbească despre copilăria lui Barbu și să ceară compasiune, iertare și absolvire de păcate. Suntem și noi gata să credem în sinceritatea Corneliei, până când scoate plicul cu banii pentru înmormântare. Ne aducem aminte cu cât calm și sânge rece calcula ea leii și euro ascunși în bibliotecă. Înțelegem că perversiunea umană poate lua și o astfel de formă, chiar dacă nu e conștientizată. Despre Barbu, absent cât timp mama îi pleda cauza, credem că este un laș. Dar până la urmă, iese din mașină (rostind minunata replică „Deblochează-mă, mamă”) și dă ochii cu tatăl victimei. Nu știm ce și-au spus. Sperăm doar să-și fi vorbit sincer, adevărat.

Festivalul Filmului European continuă astăzi și mâine la Chișinău. Între 24 și 26 mai, proiecțiile de film vor avea loc la Tiraspol. Programul complet este disponibil pe site-ul oficial al evenimentului – http://eudaymoldova2013.org/en/film-festival.html .

Constanța Popa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)