EXCLUSIV // Cât l-a costat pe Nichifor luxul de la puşcărie?

Fostul coleg de cameră şi cel care i-a făcut cunoştinţă lui Adrian Nichifor cu viaţa de după gratii sparge tăcerea

„O sută de euro pentru o cutie de bere, o sută de euro pentru un telefon mobil, 150 de euro pentru o întrevedere cu persoanele din libertate, 500 de euro pentru a ne aduce fetele în celula noastră etc.”, condamnatul Vasile Gavriliţă, care în prezent se află în penitenciarul nr.13 din Chişinău, susţine că el şi colegul său de celulă, Adrian Nichifor, au scos sume frumuşele din buzunar pentru a se simţi bine în puşcărie.

Iana Zmeu

Deşi au trecut mai bine de doi ani de la răsunătoarea percheziție din celula 99 a blocului de regim nr. 1 din Penitenciarul nr. 13 în timpul căreia au fost ridicate de la deţinuţii Adrian Nichifor şi Vasile Gavriliţa şase telefoane mobile, 20 de litri de băuturi alcoolice, un notebook, 3600 de lei – obiecte interzise în închisoare –, condamnatul Gavriliţă abia acum a hotărât să dea cărțile pe masă: „În aprilie 2010, am fost sunat de un prieten din libertate. Vova mi-a spus că va fi adus în 13 Adrian Nichifor. Eram prieten cu angajatul penitenciarului Pavel Suvac. I-am spus despre ce e vorba şi că ar fi bine să ne transfere pe ambii în aceeaşi celulă”, îşi aminteşte deţinutul.

Potrivit lui Gavriliţă, angajatul i-a spus că trebuie să vorbească cu şeful adjunct al penitenciarului şi că această favoare îi va costa 1000 de euro. „Pentru reparaţie, în celula 99 am cheltuit vreo 90 de mii de lei, dar ca să ne permitem să o facem s-au adunat vreo 2000 de euro. Cereau bani pentru tot. Ca să ne dea voie să punem gresie am dat 400 de euro, chipurile că nu se poate, deoarece am putea face ascunzişuri, boilerul câteva sute, frigiderul, două paturi în locul celor opt care erau. Nichifor nu făcea piaţă. Eu mă mai târguiam. Ştiam că exagerează cu taxele. Am vândut maşina şi tot ce mai aveam în jurul casei”, susţine deţinutul Gavriliţă.

Întrebarea firească este de unde luau banii şi cum ajungeau ei în puşcărie la deţinuţi. „Achitam câte 100 de euro şi pentru ca pachetele noastre să nu fie verificate, acolo erau şi bani”, explică Gavriliţă.

Unde-s banii?

Deţinutul susţine că banii îi da Pavel Suvac, care era oaspete frecvent în celula 99. Mai mult, acesta susţine că la sfârşitul fiecărei săptămâni, Nichifor le mulţumea administraţiei cu organizarea unei saune cu fete. „A durat mai mult de jumătate de an. Era deja o tradiție. Venea Suvac şi ne întreba dacă totul este gata? Iar în vara anului 2010, Adrian le-a cumpărat bilete în Turcia pentru familia lui Suvac şi Puiu”, susține acesta.

Nemulțumirile lui Gavriliță nu se opresc aici. Condamnatul susține că a plătit 2500 de euro pentru a fi încadrat în detașamentul gospodăresc: „Ca să-mi meargă o zi pentru trei. Sigur că nu lucram, îmi căutam de treabă. Jucam tenis… Când s-a apropiat timpul meu de eliberare, mi s-a spus că sunt procurori, judecători şi i-am mai dat 2000 de euro domnului Suvac. Fratele meu, Victor, pentru aceeași funcție, a achitat 750 de euro şi acum e în libertate”.

Gavriliţă nu este unicul deţinut care susţine că a achitat sume impunătoare de bani pentru a fi repartizat în sectorul de deservire gospodărească. „Am vândut maşina de acasă, am mai împrumutat 400 de euro şi i-am dat lui Suvac 2200 ca să lucrez hamal în depozitul de producţie. Dar după schimbarea conducerii, am fost izolat deoarece nu aveam voie să fiu încadrat în câmpul muncii”, susţine deţinutul Alexei Chitoroagă.

Potrivit serviciului de presă al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, în luna august 2011, procurorii au efectuat un control şi au depistat că în sectorul deservire gospodăreacă a Penitenciarului nr. 13 din capitală circa 30 de persoane din 77 activau ilegal.

Se acuză reciproc prin intermediul condamnaţilor

Solicitat de JURNAL, şeful adjunct al penitenciarului, Albert Puiu, a recunoscut că el a fost responsabil de repartizarea deţinuţilor în câmpul muncii. „Cei care corespundeau nu doreau să lucreze, de aceea le-am mers în întâmpinarea condamnaţilor care au solicitat să fie încadraţi în câmpul muncii. Am fost deja pedepsit, am fost retrogradat”, a menţionat Puiu.

Ce ţine de banii pe care, potrivit depoziţiilor deţinuţilor, le-ar fi luat prin intermediul lui Suvac, saune săptămânale, odihnă în Turcia împreună cu familia, adjunctul spune că sunt nişte „prostii” pe care condamnaţii le declară sub influența noii conduceri a penitenciarului numită în 2011. „De ce deţinuţii au tăcut până acum?”, întreabă Albert Puiu.

Ce riscă un deţinut pentru depoziţii false?

Pavel Suvac, care din 2011 a plecat din sistemul penitenciar, s-a arătat uimit când am pomenit numele condamnatului Vasile Gavriliţă. „Nici nu-mi amintesc cine este el. Probabil, i-am auzit numele. Am fost responsabil pentru blocul numărul 2, iar celula 99 este în blocul 1. Se ştie că, de obicei, odată cu schimbarea conducerii, deţinuţii încep a scrie. Tatăl meu a fost zece ani şef de puşcărie, ştiu ce e asta. Deţinuţii spun una, apoi alta. Sunt nişte aberaţii”, a concluzionat Suvac.

În ultimele două luni, apar în presă subiecte în care fosta şi actuala conducere a Penitenciarului nr. 13 se acuză reciproc că influenţează deţinuţii să dea depoziţii false. Dacă se va dovedi că deţinuţii nu spun adevărul, aceştia riscă să-şi adauge câţiva ani la termenul de privaţiune de libetate.

L-am întrebat pe Gavriţiţă dacă nu a fost influenţat pentru a mărturisi acum ceea ce a avut loc cu doi ani în urmă: „Cred că nu, nu ştiu… Eu nu am ce ascunde. De ce am tăcut până acum? Am avut o înţelegere cu Suvac şi Nichifor să nu divulgăm nimic”.

În urma cercetării de serviciu efectuate de DIP, ca urmare a percheziţiei din celula 99, când aici se aflau deţinutul Nichifor şi Gavriliţă, au fost sancţionaţi 19 angajaţi ai Penitenciarului nr.13, dintre care unul, ajutorul ofiţerului de serviciu, a fost concediat.

Celula 99 este considerată o celulă de elită, susţine Gavriliţă. Astăzi, aceasta îl „găzduiește” pe sportivul Ion Şoltoianu, învinuit că l-a omorât pe omul de afaceri Ion Stratulat.

Casetă:

„Copilul deţinutei nu este al meu”

Gavriliţă a recunoscut că el şi Nichifor au întreţinut relaţii sexuale cu două deţinute din Penitenciarul nr. 13. Mai mult, acesta susţine că pentru aducerea acestora în celula 98 au achitat 500 de euro. „Beam, ne distram, dansam, apoi fetele erau duse în celula lor”.

În iunie 2011, deţinutele vizate au declarat pentru JURNAL că mai este o condamnată care chipurile a rămas însărcinată de la Gavriliţă. „Ceea ce s-a scris nu e adevărat. Eu nu am pus un deget pe ea”, insistă Gavriliţă.

După percheziţie, în celula 99, Nichifor şi Gavriliţă s-au ales cu şapte zile de carceră. „Nichifor nu a stat în carceră. Era bolnav”. Telefoanele mobile ridicate în timpul percheziţiei şi laptopul au fost restituite rudelor lui Nichifor. În memoria telefoanelor au fost depistate mai multe poze în care Nichifor apare în diverse ipostaze: în faţa unui mangal, îmbrăcat în uniformă, fumând narghilea – toate făcute în puşcărie.

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)