Povestea unui film piratat

FLAGRANT// Portalul de ştiri Unimedia a preluat filmul “The Soviet Story”, fără acordul producătorilor

Jurnal TV planifica să pună pe post, în seara zilei de 28 iunie, în premieră pentru Republica Moldova, filmul “The Soviet Story”, pe care l-a achiziţionat de la compania deţinătoare a dreptului de difuzare şi vânzare a filmului. Evenimentul mediatic a fost precedat de o intensă campanie de mediatizare. Însă în dimineaţa zilei de 28 iunie, administraţia Jurnal TV a avut neplăcuta surpriză de a desoperi că portalul de ştiri Unimedia a preluat filmul de pe un site românesc şi l-a plasat pentru a fi vizionat liber de către vizitatorii portalului. Astfel, premiera a fost zădărnicită.

“Nu am ştiut”

“Este un caz minor, după părerea noastră, am preluat materialul de pe un site public, l-am plasat, indicând sursa”, a declarat pentru JURNAL Tudor Darie, directorul general al companiei New Media Group, care gestionează portalul. “Luni, când am plasat pelicula, era o zi simbolică pentru Republica Moldova. Noi nu am ştiut despre faptul că postul de televiziune Jurnal TV a achiziţionat licenţa de difuzare a filmului şi că intenţionează să-l difuzeze în acea seară”, a adăugat Darie.

Pe de altă parte, Cristina Pohilenco, din cadrul Departamentului Promo al Jurnal TV susţine că au fost elaborate şi difuzate nouă materiale de promovare. “Campania de promovare a început pe 18 iunie şi materialele promo erau incluse în toate calupurile de publicitate”, susţine Pohilenco.

La scurt timp de la plasarea peliculei, firma Perry Street Advisors LLC, care deţine toate drepturile asupra difuzării şi vinderii filmului, a cerut ca Unimedia să scoată filmul de pe site. Aceasta a mai solicitat ca portalul să publice avertizarea: “În aceste zile, site-ul Unimedia a permis oamenilor să privească filmul documentar “The Soviet Story”, produs de Edvins Snore, în variantă piratată. Unimedia îşi cere scuze pentru aceste acţiuni şi pentru că nu a încercat să capete permisiunea producătorului filmului, Edvins Snore, şi posesorului filmului, Perry Street Advisors LLC, ca să prezinte pelicula publicului. Unimedia solicită ca în cazul în care doriţi să aflaţi mai multe despre “The Soviet Story” şi să faceţi rost de copii legale ale filmului, accesaţi site-ul oficial: sovietstory.com”.

În scrisoare se mai menţionează că deşi compania apreciază interesul portalului pentru film, difuzarea neautorizată a acestuia a avut un impact negativ la vânzărea peliculei nu doar în Republica Moldova, dar şi în ţările unde este accesat portalul. “De asemenea, acest fapt a afectat postul de televiziune Jurnal TV, care este unicul posesor al licenţei de difuzare a filmului. Avocaţii noştri vor revizui aceste acţiuni, pentru a constata ce penalităţi urmează a fi aplicate”, se menţionează în scrisoare.

Ca urmare a mesajului transmis, pelicula a fost scoasă din conţinutul site-ului Unimedia, dar avertizarea nu a apărut pe site. Tudor Darie, directorul general New Media Group, a răspuns companiei Perry Street Advisors LLC că portalul nu a încălcat legislaţia, prin plasarea materialului, ci site-ul de unde a fost preluat. “Pentru a evita inconvenientele, filmul a fost şters de pe site”, a încheiat mesajul Darie.

„Unimedia nu avea dreptul să plaseze filmul fără acordul producătorilor”

În replică, firma americană a declarat că site-ul avea datoria să se asigure că plasează filmul în mod legal. „Ne-a întrebat cineva pe noi? Nu ţin minte aşa ceva. Nu este un argument legal. Scuza „l-am luat din altă parte” nu justifică pirateria filmului”, scrie în mesajul adresat New Media Group.

„Pentru moment, imaginează-ţi că tu eşti producătorul filmului, Edvins Store. Ai trăit zece ani făcând cercetări şi adunând materiale pentru pelicula „The Soviet Story”, iar apoi trei ani l-ai montat, din bani proprii. Cum te-ai fi simţit dacă cineva ţi l-ar fi luat şi l-ar fi difuzat pe gratis?”, se întreabă compania americană.

Asociaţia pentru Drepturi de Autor şi Conexe (AsDAC) a declarat că portalul Unimedia a lezat drepturile autorului când a preluat filmul. “Unimedia nu avea dreptul să preia şi să plaseze pe site-ul său filmul “The Soviet Story”, fără acordul producătorilor. Aceasta înseamnă piraterie”, susţine Angela Stroici, director AsDAC.

De aceeaşi părere este şi Olga Belei, şefa Direcţiei drepturi de autor şi conexe, din cadrul Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). “Acţiuni de acest gen descurajează creatorii, mai ales în situaţia în care îşi dau seama că lucrările lor pot fi uşor copiate”, a declarat pentru JURNAL Belei. “În cazul de faţă, postul de televiziune este unica sursă media care poate difuza filmul, iar producătorii îi pot cere socoteală Unimedia”, susţine angajata AGEPI.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)