Povestea lui Ion care a vrut să-şi ia zilele

Mihai Mocanu, poliţist CPR, Dubăsari: „Ion este un băiat liniştit, retras, nu consumă alcool”

Băiatul care a încercat să se arunce în gol, miercuri, de pe acoperişul clădirii cu zece etaje din sectorul Ciocana, traversează o perioadă dificilă din viaţa sa. Şi-a pierdut sora dragă, decedată în condiţii suspecte la începutul acestui an, iar mai recent pe numele său au fost deschise trei dosare penale, în care este acuzat de furt de vite. Dezamăgirea în dragoste, se pare, a fost ultima picătură care a umplut paharul împingându-l spre nefericita idee de a-şi lua zilele.

Svetlana COROBCEANU

Ion s-a adresat la începutul anului curent cu o rugăminte la redacţia noastră şi la câteva televiziuni de a-l ajuta să dezlege misterul morţii surorii sale, Lilia, o tânără care a decedat în noaptea de Crăciun, pe stil vechi. Fata în vârstă de 14 ani a fost găsită în dimineaţa zilei de 8 ianuarie 2012 spânzurată de un copac, la o margine a comunei Răculeşti din raionul Criuleni, după ce o seară mai devreme fusese văzută la discoteca din sat. Ion era convins că sora sa a fost ucisă. Procuratura şi poliţia raionului Criuleni constataseră însă că tânăra s-ar fi sinucis.

Cu drag, pentru Lilia

Ion face parte dintr-o familie vulnerabilă, cu patru copii, cu un tată alcoolic şi cu o mamă bolnavă care cu greu reuşea să facă faţă problemelor. Cu câţiva ani în urmă, mama tânărului a plecat la muncă peste hotare, iar Ion, ajutat de cineva, a decis să meargă la muncă la Moscova. Una din surori se căsătorise, iar sora mai mică, Lilia, de care era foarte ataşat, urma să rămână singură acasă cu tatăl şi cu un frate care avea probleme de ordin psihic.

I-a promis surorii că, la întoarcere, îi va cumpăra cizme, scurtă şi alte lucruri frumoase şi aştepta cu nerăbdare clipa când îi va face aceste cadouri. A fost sunat însă să se întoarcă la funeraliile acesteia. Ulterior, Ion ne-a povestit că Lilia nu avea motiv să se sinucidă, că avea vânătăi pe faţă şi pe corp. Cel mai tare argument al său era însă că copacul de care s-ar fi strangulat tânăra era înalt, iar ea a fost găsită în ştreang în cizme cu tocuri. „N-ar fi putut să urce încălţată până la creanga aceea”, ne-a spus atunci Ion. Poliţia şi procuratura raionului Criuleni au negat însă că ar fi existat elemente constitutive ale unei infracţiuni şi, poate din cauză că n-a avut bani familia să-şi angajeze un avocat, moartea Liliei a fost calificată drept sinucidere. Îl durea şi faptul că sora a fost îngropată la o margine de cimitir, alături de alţi sinucigaşi. „La vară, am să-i amenajez frumos mormântul, aşa cum am văzut prin alte locuri, cu iarbă şi flori pitice”, ne-a mai spus el atunci.

În vizorul poliţiei

Cam în acea perioadă, Ion s-ar fi legat cu nişte tineri din regiunea transnistreană, iniţial, pentru a se răfui cu tinerii pe care-i suspecta de moartea Liliei. Slavă Domnului, nu s-a produs nimic grav. Recent, însă, pe numele său au fost deschise trei dosare penale de către comisariatele de poliţie Criuleni şi Dubăsari pentru furtul a trei vite. Tatiana, sora lui Ion, ne spune că în legătură cu aceste cazuri fratele a informat-o că împreună cu noii săi prieteni cumpărau vitele la un preţ mai mic şi le vindeau la un preţ mai mare, de unde se alegea şi el cu o parte din venit şi că asupra lui ar fi fost făcute presiuni de către angajaţii din poliţie ca să-şi recunoască vina.

A furat trei vite?

Mihai Mocanu, angajatul Comisariatului de poliţie din Dubăsari, care se ocupă de acest caz, a negat însă acest lucru. „De şase ani lucrez în Comisariat şi niciodată n-am văzut să se aplice forţa. Din păcate, vitele erau furate. Deşi nu a fost prins în flagrant, a fost stabilită persoana căreia i-a vândut una din ele. Ion era cel care le vindea, şi-a recunoscut vina şi chiar ne-a dat detalii despre cel de-al treilea furt, un viţel, stăpânii căruia nici nu se adresaseră cu o plângere”, a spus poliţistul. Acesta a mai precizat că Ion este un băiat retras. Nu consumă alcool şi este la prima încălcare. „Poate dacă restituia pagubele, nici nu era pornit dosar penal pe numele său. Din discuţiile cu el, am înţeles că o parte din bani a fost cheltuită pentru operaţia mamei sale, dar cea mai mare parte din bani era cheltuită totuşi pe relaţiile lui cu o fată. Dragostea l-a mâncat de pe picioare”, constată poliţistul, afirmând că l-a recunoscut imediat la ştiri când l-a văzut miercuri pe acoperişul blocului.

Dacă va fi găsit vinovat, Ion riscă până la cinci ani de închisoare. Ţinând însă cont că e la prima încălcare, acesta s-ar putea alege cu o amendă şi o pedeapsă ispăşită condiţionat.

La psihiatrie

Se pare că dezamăgirea în dragoste a fost ultima picătură care a umplut paharul problemelor şi l-a determinat pe Ion să urce pe acoperişul blocului cu zece etaje şi să ţină mai bine de o oră în suspans salvatorii, dar și sutele de oameni care urmăreau cu sufletul la gură cum stătea el atârnat de marginea acoperişului. „Am privit ieri la ştiri, apoi azi dimineaţă. Am fost şocată. Putea în orice clipă să cadă. Ştiam că are o prietenă originară din or. Dubăsari. Mi-a arătat la telefon fotografia ei. Toate economiile pe care le avea le cheltuia pentru ea. A fost stresat şi de moartea Liliei şi de dosarele deschise pe numele său, din care cauză, probabil, a recurs la acest pas…”, ne mai spune sora băiatului.

În timp ce Ion balansa pe acoperiş, mama acestuia era pe masa de operaţie. Spre fericirea ei, nu a văzut „isprava” fiului. Acum, tânărul este internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie, unde este supus unei expertize psihiatrice.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu