Povestea de succes a unui fost imigrant ilegal

DIASPORA // Petru Moraru (38 de ani) este unul dintre moldovenii care se pot mândri cu o ascensiune spectaculoasă, de la statutul de clandestin la cel de proprietar cu acte în regulă al unui lanţ de restaurante din Germania.

Moldoveanul a moştenit o casă şi o sumă considerabilă de bani de la o bătrână din Germania, după care s-a lansat în lumea afacerilor. Are reputaţia de a da cele mai bune sfaturi practice, are o percepere clară şi sănătoasă asupra lucrurilor, precum şi o judecată cât se poate de limpede.

În prezent, el se consideră un om realizat care are cu ce se mândri. Petru iubeşte viaţa, îi place să danseze şi să cânte, însă îi tratează cu dispreţ pe linguşitori şi intriganţi. Petru sau Petrică pentru cei apropiaţi, este originar din zona pitorească a codrilor Orheiului, unde este apreciat pentru abilităţile sale în ale bucătăriei, provine dintr-o familie numeroasă, fiind cel de-al şaselea copil. Este căsătorit de opt ani cu Cristina şi au împreună doi copii.

Emigrant sărac

Iscusitul bucătar a fost obligat de condiţiile mizere de trai să emigreze în Germania împreună cu soţia sa în vara anului 2004 cu oferta de a presta servicii la castelul unei familii de nobili din nordul Germaniei. După plecarea de la acea familie, Petru a avut parte de o perioadă mai puţin favorabilă din viaţa sa. De ceva timp avea statutul de şomer, dar, în pofida neîncrederii şi a lipsei de curaj, nu s-a lăsat bătut, ba chiar a îndrăznit să-şi clădească o speranţă. În acea etapă dificilă pentru familia Moraru, soţia sa s-a angajat ca îngrijitoare a unei bătrâne din înalta societate. Deşi era de o condiţie financiară prosperă, doamna nu se dădea în lături să-şi mai sporească veniturile, fapt care va schimba destinul familiei Moraru. „Bătrânei i-a fost foarte drag de noi, a rămas plăcut impresionată şi mulţumită de cum am tratat-o, comportându-se ca o mamă cu noi şi ca o bunică cu copiii noştri. De la ea am moştenit prin testament casa în care locuim, precum şi o sumă de bani care ne-a permis să ne croim un drum în afaceri”, îşi aminteşte Petru.

Patron al unei afaceri înfloritoare

Cheia succesului afacerii sale înfloritoare se datorează alegerii plasamentului perfect pentru restaurant, a declarat Petru. „Locaţia este crucială şi joacă un rol deosebit. Totul ţine de locul unde este situat, atunci când vine vorba de succesul unui restaurant. Înainte de a alege un loc cu „vadul bun”, trebuie să iei ca punct de reper traficul de maşini şi de oameni în zona respectivă, spaţiul urmând să fie destul de mare încât să se poată realiza cât mai reuşit planul privind compartimentarea şi planul de design interior”, conchide Petru Moraru.

În timpul liber, preferă să se întâlnească cu prietenii, să călătorească, să meargă pe jos, să privească oamenii şi să le observe modul de viaţă. Şi asta nu e tot. Printre hobby-urile lui Petru se numără pictura suprarealistă. „Am multe albume de pictură şi colecţionez în special tot ce găsesc cu lucrările lui Salvador Dali.” Întrebat dacă duce dorul celor de acasă, glasul lui Petrică se umple de emoţie, iar inima îi zvâcneşte cu putere în piept. „Nu mi-am văzut părinţii şi fraţii de cinci ani”, spune cu regret vădit Petru. Este partea ascunsă a succesului, sacrificiile pe care şi le asumă un om de afaceri. În pofida depăşirii trecutului său anevoios, îl trădează expresia întipărită pe chip care exprimă efortul şi suferinţa prin care a trecut.

Oricum, Petru este încrezător în viitor, văzându-se peste cinci ani la cârma unui lanţ hotelier, planuri pe care le împărtăşeşte cu umor şi speranţă.

Liliana LUPU,

din Frankfurt pe Main, Germania

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)